Hoppa till huvudinnehåll

Katalonien planerar symbolisk självständighetsomröstning

Bild: EPA/DAVID BORRAT katalanska demonstranter

Katalonien genomför en inofficiell folkomröstning om självständighet från Spanien, meddelar regionpresidenten Arturo Mas.

Ännu i morse hette det att folkomröstningen den 9 november ställts in efter ett beslut från Spaniens författningsdomstol om att den måste skjutas upp. Enligt centralregeringen strider omröstningen mot grundlagen.

Enligt Mas ska en symbolisk omröstning ordnas den 9 november. Mas säger vidare att planerna på en officiell omröstning finns kvar. Han säger att den första omröstningen fungerar som en preliminär omröstning.

Katalonien livsviktigt för Spanien

En katalansk utbrytning skulle vara ödesdigert för det skuldtyngda Spanien.

Katalonien som har 7,5 miljoner invånare eller 16 procent av landets befolkning, har länge varit Spaniens ekonomiska motor med en ekonomi som motsvarar Portugals.

Katalanerna har varit missnöjda med att en stor del av regionens skatteintäkter går till fattigare regioner i Spanien.

Folkomröstningen om självständighet i Skottland förra månaden inspirerade nationalisterna i Katalonien att ordna en egen folkomröstning och beslutet om omröstningen togs emot med stort jubel.

I en opinionsmätning för ett par veckor sedan ansåg ändå endast 23 procent av tillfrågade katalaner att man bör gå vidare med folkomröstningen medan 45 procent ansåg att man bör respektera författningsdomstolens beslut.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes