Hoppa till huvudinnehåll

Katalonien ställer in folkomröstning om självständighet

Val i Katalonien
Det blir inget val om självständighet i Katalonien. Val i Katalonien Bild: EPA/ALEJANDRO GARCIA katalonien

Katalonien har beslutat att ställa in den planerade, omstridda folkomröstningen om självständighet som skulle hållas den 9 november. Alternativ plan läggs fram idag.

Beslutet fattades på måndag kväll efter att landets författningsdomstol tidigare hade slagit fast att en folkomröstning utan regeringens godkännande strider mot den spanska grundlagen.

Partierna och den nationalistiska katalanska regeringen som var för en folkomröstning säger att man skall finna andra vägar för att folket skall få sin röst hörd.

Regeringen lovar att lägga fram en alternativ plan idag när Kataloniens president Arturo Mas håller en presskonferens i Barcelona.

Mas har tidigare antytt att man kommer att tidigarelägga regionens lokalval vilket skulle fungera som en informell folkomröstning.

Katalanska vänsternationalister kräver för sin del att lokalparlamentet omedelbart utropar Kataloniens självständighet.

Vänsternationalisterna väntas öka sitt stöd märkbart om det hålls urtima val i Katalonien.

Katalonien livsviktigt för Spanien

En katalansk utbrytning skulle vara ödesdigert för det skuldtyngda Spanien.

Katalonien som har 7,5 miljoner invånare eller 16 procent av landets befolkning, har länge varit Spaniens ekonomiska motor med en ekonomi som motsvarar Portugals.

Katalanerna har varit missnöjda med att en stor del av regionens skatteintäkter går till fattigare regioner i Spanien.

Folkomröstningen om självständighet i Skottland förra månaden inspirerade nationalisterna i Katalonien att ordna en egen folkomröstning och beslutet om omröstningen togs emot med stort jubel.

I en opinionsmätning för ett par veckor sedan ansåg ändå endast 23 procent av tillfrågade katalaner att man bör gå vidare med folkomröstningen medan 45 procent ansåg att man bör respektera författningsdomstolens beslut.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes