Hoppa till huvudinnehåll

Vilka ljud betyder något för dig? Berätta för hela Finland!

johannes brusila
Johannes Brusila är professor i musikvetenskap vid Åbo Akademi. johannes brusila Bild: Yle / Peter Karlberg johannes brusila

"Finländska ljudlandskap i förändring" är ett tvåårigt insamlings- och forskningsprojekt och samtidigt en riksomfattande tävling som ger dig chansen att tala om för hela Finland vilka ljud som är särskilt viktiga för dig.

Johannes Brusila är professor i musikvetenskap vid Åbo Akademi och är med och arrangerar tävlingen.

- Det här är ett insamlingsprojekt där vi samlar in människors minnen, tankar och föreställningar om ljudlandskap. Vi ber människor berätta om vilka ljudlandskap de upplever som särskilt viktiga på grund av en eller annan orsak.

Tävlingstiden har inletts den 10 oktober och pågår till och med den 30 april 2015. Prissumman 1000 euro delas mellan tre svar och i tävlingsjuryn sitter projektets ledningsgrupp och två medborgarrepresentanter.

Vilket är då ditt eget favoritljud?

- Det är nog när ett barn jollrar glatt, säger Johannes Brusila med ett leende.

Projektet arrangeras av Suomen Akustisen Ekologian Seura i samarbete med Finska Litteratursällskapet, YLE, Tammerfors universitet, Konstuniversitetets Sibelius-Akademin, Tammerfors yrkeshögskola, Åbo Akademi, Östra Finlands universitet samt projekten HiKuMa och Kuulumia.

Projektet understöds av Suomen Kulttuurirahasto.

Här hittar du mer information om projektet och tävlingen