Hoppa till huvudinnehåll

Den synskadade möter på många hinder

Carita Andersson, informatör för Distriktsföreningen Vasa svenska synskadade r.f.
Carita Andersson. Carita Andersson, informatör för Distriktsföreningen Vasa svenska synskadade r.f. Bild: Yle/ Malin Hulkki carita andersson

De synskadade möter många hinder i stadsmiljön. Det kan handla om reklamskyltar framför butikerna eller byggnadsarbeten. Carita Andersson känner till alla allt för väl. Hon har tappat sin syn på grund av en obotlig ögonsjukdom.

Idag uppmärksammas den internationella Vita Käppens dag. Den här dagen uppmärksammas varje år för att belysa de utmaningar som synskadade stöter på i sin omgivning.

Carita Andersson, informatör vid Distriktsföreningen Vasa svenska synskadade, är nästan helt blind och har varit med om olyckor då hon försökt orientera sig i Vasa.

- Jag har slagit näsan i stolpar, gått ner i gropar vid grävarbeten och fallit över reklamskyltar på trottoaren. Det är bara att resa sig och kämpa på, säger Andersson.

Det finns vissa gator som Carita helt undviker att gå på.

- Jag började undvika Stationsgatan när parkeringsgrottan i närheten av Vasa stadsteater började byggas. De temporära tunnlarna för fotgängarna flyttades hela tiden.

Hjälp är välkommet

Andersson tar gärna emot hjälp, men hon råder alla att fråga först och inte anta att alla synskadade är i behov av assistans.

- Dra inte i mig och skuffa inte i mig som jag vore ett paket. Fråga gärna men om jag inte behöver hjälp så är det bara att gå vidare.

I Vasa finns det en hel del som kunde göras för att underlätta för synskadade.

- Reklamskyltarna kunde tas bort. På en del ställen fungerar inte signalanordningen vid övergångställena. Man kan höra signalen vid den första stolpen, medan anordningen kan vara sänder vid nästa, Då går man på nåder, säger Andersson.