Hoppa till huvudinnehåll

Dödlig plast längs med stränderna

Plast är ödesdiger för alla levande organismer. På Jurmo ordnas plastinsamlingstalko.
Plast är ödesdiger för alla levande organismer. På Jurmo ordnas plastinsamlingstalko. Plast är ödesdiger för alla levande organismer. På Jurmo ordnas plastinsamlingstalko. Bild: Henrietta Clayhills jurmo

Vem är det som kastar plast i sjön? Det frågar man sig då man rör sig längs stränderna och under några timmar kan samla ihop tiotals kilo plastskräp.

Av Henrietta Clayhills

Svaret är att det gör vi alla. Genom att köpa plastförpackningar och bära hem våra uppköp i plastkassar. Plasten hamnar så småningom på soptippen där den bryts sönder i mindre partiklar som sedan förs ut i havet med vattendrag eller blir uppäten av fåglar. Föreningen Håll skärgården ren rf:s kampanj Snygg beach uppmanar alla att frivilligt gå ut och städa stränderna. De plastförpackningar och tunna strimmor av nedbrutna plastrep som ligger där bland gräs och tång är ändå bara toppen av isberget. Hela sjuttio procent av allt skräp som hamnar i havet sjunker till botten.

Livsfarlig plast

Plasten är ödesdiger för alla levande organismer, också mänskan. I plasten finns giftiga tillsatsämnen, ftalater, som påverkar fiskars, fåglars och också mänskors fortplantningsförmåga. Fåglarna fastnar i skräpet eller kvävs av det. Nästan alla stormfåglar i Nordsjön har plast i magen.

Skattletning

Det här funderade jag på medan jag gjorde min frivilliga insats och deltog i ett städtalko på Jurmo i Åbolands skärgård. Jag städade i fem timmar och fick ihop fyrtio kilo (!) plastskräp. Men jag hade också hoppats lite på att finna en skatt ... Städtalkot skulle utmynna i en kortdokumentär, hade jag tänkt. Men det var inte många andra än jag på stranden och jag vandrade vidare för att se om skatten fanns någon annanstans på ön.

Clary-Ann bor på Jurmo året om och trivs bra trots att det inte finns bekvämligheter som rinnande vatten.
Clary-Ann bor på Jurmo året om Clary-Ann bor på Jurmo året om och trivs bra trots att det inte finns bekvämligheter som rinnande vatten. Bild: Henrietta Clayhills clary-ann

Plötsligt befinner jag mig i ett kök. Här bor Clary-Ann med man och hund. Hon berättar för mig om livet på ön, vardagens små bekymmer och glädjeämnen och upptäcker att hon känns som en gammal vän.

Lyssna! Berättelser: Jag hittar en skatt, onsdag 15.10 kl 11.48 & 19.22 i Radio Vega och på Arenan. Ljuddesign Jyrki Häyrinen och projektledare Charlotte Sundström.

Den som funderar på att delta i strandstädning kan se filmen Havet av plast här:

Nyligen publicerat - Vega