Hoppa till huvudinnehåll

Finländska klädkedjor kunde vara mer etiska

Klädfabrik i Taiwan
Klädfabrik i Taiwan Bild: Finnwatch/Timo Kuronen) fabriksarbetare

Medborgarorganisationen Eetti har granskat hur mänskliga rättigheter förverkligas i produktionskedjan av klädtillverkning. Av de nio klädbolag som Eetti har granskat skaffar alla en del av sina produkter från så kallade riskländer - där kränkningar av mänskliga rättigheter är vanliga.

Inte ett enda av bolagen har heller bundit sig till att betala en skälig lön till textilarbetarna.

Utredningen baserar sig på svar från klädbolagen. Bolagen som granskats är Veljekset Halonen, Kesko, L-Fashion Group, Marimekko, Nanso Group, Reima, SOK, Stockmann ja Texmoda Fashion Group.

Av dem klarade sig Stockmann, som också äger Seppälä och Lindex, bäst. Stockmann är det enda finländska klädbolaget som offentliggjort en lista på vilka fabriker bolaget använder sig av.

Många gav bristfälliga svar

Sämst betyg fick L-Fashion Group, Texmoda Fashion Group och Veljekset Halonen. Enligt Eetti levererade alla tre bristfälliga svar för utredningen. Eetti skickade frågorna till bolagen i juni. De hade två veckor tid på sig att svara och dessutom fick de en chans att kommentera texterna innan publicering.

Eetti är en politiskt och religiöst obunden organisation som arbetar för en rättvis och ekologiskt hållbar världshandel. Undersökningen stöddes av Utrikesministeriet.

Läs mera om etiska kläder (på finska).