Hoppa till huvudinnehåll

Folk vågar inte satsa på bostad

Bostadsspekulanter.
Bostadsspekulanter. Bild: Yle Bostad,bostadsvisning

Nedgången på bostadsmarknaden fortsätter redan för andra året i följd. Försäljningstiderna har förlängts och antalet affärer har minskat.

Bostadsförmedlare som svarat på Kiinteistömaailmas barometer räknar med att cirka 15 000 bostadsaffärer förblir ogjorda i år. För fjolåret anges siffran 10 000 uteblivna affärer.

Förmedlare säger att köpare är försiktiga - rentav rädda - och de väntar på bättre tider. Försäljarnas prissättning är inte heller alltid rimlig, de dåliga tiderna till trots.

Köparna är mycket medvetna om den rätta prisnivån, men priserna har trots de ekonomiskt svåra tiderna inte nämnvärt sjunkit i tillväxtcentra.

- Den som säljer borde begära rätt pris från början för att försäljningstiden inte drar ut. Tio procent till på priset kan förlänga försäljningsprocessen med en tredjedel, säger man vid LKV Kainuun Kodit.

Jobbläget avgörande

Det allmänna sysselsättningsläget påverkar bostadsmarknaden i hög grad. På orter där det förekommer mycket uppsägningar går affärerna trögt, medan marknaden är livligare i tillväxtcentra.

- Då man är säker på att få behålla sitt jobb vågar man investera, konstaterar man inom branschen.

Bäst går små stadsettor åt, medan handeln med stora familjelägenheter är svagare trots att utbudet på dem är större.

I fråga om små renoverade stadsbostäder är det försäljarens marknad, säger förmedlarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes