Hoppa till huvudinnehåll

HBL: Facket driver ÅA:s sak, anser lärare

Peggy Kusénius Mattliden Esbo
Peggy Kusénius Mattliden Esbo Bild: YLE klasslärare

En handfull lärare i Helsingfors överväger att lämna det finlandssvenska lärarfacket FSL, rapporterar Hufvudstadsbladet. De anser att facket har drivit Åbo Akademis och Pedagogiska fakultetens sak starkare än lärarnas när det gäller att tillgodogöra behovet av kompetenta lärare i södra Finland.

- FSL har blivit advokater för ÅA, säger Niklas Kullberg som är historielärare i Norsen.

Leif Ekrem, fysiklärare vid Brändö gymnasium funderar också på att skriva ut sig, han frågar varför FSL överhuvudtaget ska lägga sig i lärarutbildningen.

Kritiken riktar sig mot förbundets tidigare och nuvarande ordförande och mot chefredaktören för tidningen Läraren.

Förbundsordförande Christer Holmlund säger att fackets budskap hela tiden har varit att det ska finnas behöriga lärare i alla regioner. Han säger också att FSL alltid har blandat sig i frågan om lärarutbildningen.

- Vi har våra styrlinjer och våra styrdokument, säger Holmlund.

Tidigare ordförande Dan Johansson säger att FSL tidigare har valt att stöda Åbo Akademi för att inte splittra de knappa lärarresurserna.

- Det har inte funnits någon regional konflikt och det har inte varit något ställningstagande gentemot Helsingfors Universitet, säger Johansson.

ÅA:s senaste turer kring hur man lagt upp den kompletterande klasslärarbehörigheten i Helsingfors får i alla fall kritik av Johansson. ÅA:s rektor Jorma Mattinen medgav i går i Yle Nyheter att antagningskriterierna var för hårda.

- Det förvånade mig, och jag undrar om inte ÅA själv kommer att korrigera det på något vis, säger Johansson. Men ÅA har en dålig känsla för tajmning och ett dåligt sätt att kommunicera på. Det har jag signalerat till ÅA tidigare, säger Johansson.

Johansson tycker inte att det gagnar någon lärare att lämna facket.

I Slaget efter tolv debatterar ÅA:s rektor Jorma Mattinen, prorektorn vid Helsingfors universitet Pertti Panula och tidigare långvariga Helsingforspolitikern Birgitta Dahlberg turerna kring den utlokaliserade lärarutbildningen. Här kan du lyssna på debatten!

Läs också:
ÅA-rektorn: Vi har gjort en "moka"
Bara hälften av klasslärarplatserna fylldes

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes