Hoppa till huvudinnehåll

MTV: JYP och KalPa utan övergångsersättningar

Julius Honka, JVM 2014
Julius Honka representerade Finland i junior-VM. Julius Honka, JVM 2014 Bild: EPA / All Over Press julius honka

De inhemska ishockeyligaklubbarna JYP och KalPa väntar ännu på ersättningar för sina juniorer Julius Honka och Henri Ikonen som inför säsongen gjort kontrakt med NHL-klubbar. Enligt MTV Sport är bollen nu hos nordamerikanerna.

Under normala förhållanden är NHL-klubbar ersättningsskyldiga då en spelare med kontrakt flyttar över Atlanten. Det är den så kallade fostrarklubben, klubben där junioren spelat de tre senaste säsongerna, som skall få en övergångssumma på ungefär 200 000 euro.

Problemet med Honkas och Ikonens situation är att de spelade föregående säsong i de kanadensiska juniorligorna på lånekontrakt från JYP respektive KalPa. Det finns inget kontrakt mellan NHL och det finska ishockeyförbundet för liknande situationer.

- Man har inte tagit det här i beaktande när man gjort övergångskontrakten. Vi har inte estimerat att juniorer skulle åka över för att spela i juniorserier på lån från en klubb i Finland, säger ishockeyförbundets VD Matti Nurminen.

Ikonen gjorde kontrakt med Tampa Bay Lightning redan i april, medan Honka skrev på för Dallas Stars i juli, men varken JYP eller KalPa har hört av några ersättningar för de nya kontrakten. Enligt Nurminen ser det ändå lovande ut.

- Vi har diskuterat i god överensstämmelse med NHL. Desto mer specifikt kan jag inte berätta men det ser positivt ut, säger Nurminen

Jyväskyläklubbens VD Kari Tyrni ser inte lika optimistiskt på situationen.

- Det här är en grå zon. I vissa fall har klubbarna fått någon form av ersättning men i vissa fall har man inte fått något alls, säger Tyrni till MTV Sport.