Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska Helsingforseleverna få säga sitt om skolmaten

Elever på lunch i Åshöjdens grundskola
Ville Ruokonen, Annika Kosonen, Ida Korpela och Kira Schalin från Åshöjdens grundskola vill ha mera kryddor i sin vegetariska lasagne. Elever på lunch i Åshöjdens grundskola Bild: Yle/Sandra Anttila restaurangkommittéer

Det här läsåret ska elever i Helsingfors få möjlighet att påverka matserveringen i skolorna. Eleverna i Åshöjdens grundskola efterlyser bland annat sortering av bioavfall, mera variation i sallader och kryddigare mat.

Utbildningsverket i Helsingfors uppmuntrar skolor att starta sina egna restaurangkommittéer där eleverna kan utveckla idéer i samarbete med personalen. Åttondeklassist Ville Ruokonen tycker att man kunde satsa på ekologisk hållbarhet.

- Kanske lite mera sortering. Vi sätter allting i en enda roskis, alla servetter och allting, det skulle man kunna börja förbättra.

Både han och klasskompis Kira Schalin tycker att restaurangkommittén är en bra idé.

- Det är nog bra att eleverna får påverka. Vuxna tänker ofta på ett annat sätt än barn, säger Schalin.

Restaurangkommittéerna kan påverka bland annat serveringen, sorteringen av avfall och trivseln i matsalen.

"Elever måste få påverka på riktigt"

Rektor Ellinor Hellman hoppas att projektet blir ett genuint redskap för förändring. Hon påpekar att elever i dylika projekt ibland för fram sina åsikter för döva öron.

- Det måste handla om områden som eleverna på riktigt kan påverka. De ska inte få en känsla av att de endast kommer till tals för att det hör till saken och så fattas besluten ändå av de vuxna.

Skolorna ansvarar själva för att få igång projektet. Hellman hoppas att existerande regleringar inte står i vägen för kommitténs innovationer.

- Det återstår nu att se vad som egentligen blir av projektet. Att det inte bara blir ett slag i luften, så att säga.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen