Hoppa till huvudinnehåll

Syntetiska droger ökar i rasande fart

Statistik från tullen visar att de syntetiska drogerna ökar i rasande fart i Finland. I fjol hittade tullaboratoriet syntetiska droger i snitt fyra gånger varje dag, vilket är 50 gånger mer än för fem år sedan.

Syntetiska droger, så som t.ex. "lakka", MDPV och "daisy", beställs via internet från Asien, där de tillverkas. Tack vare en liten kemisk ändring som skiljer dem från "riktiga droger" klassas de här drogande medlen inte som narkotika i Finland. De kan finnas i form av piller, pulver, vätska eller små papperslappar med lustiga figurer på.

"Milla", tidigare drogmissbrukare, tror att de syntetiska drogerna lockar för att de så lättillgängliga:

– Det är enkelt att få för att man kan beställa det anonymt med posten och för det mesta är det ännu lagligt för att det är "nya saker", säger "Milla".

"De vet inte vad de tar"

Det största problemet med de syntetiska drogerna är att mottagaren inte kan veta vad drogen innehåller. Man vet inte vad drogen har blandats med eller hur koncentrerad den är. Det innebär att missbrukaren inte vet hur han eller hon ska dosera den. Då ökar också risken för överdoser.

Yle Nyheter har talat med en person inom vårdbranschen som som tagit hand om flera fall av överdoser. Personen, som inte vill medverka i medier, berättar om det krävande arbetet:

– Det svåraste är att veta hur man ska sköta överdoserna när varken vi eller klienten vet vad de har tagit.

"Milla" - som i verkligheten heter något annat - slutade missbruka droger för 1,5 år sedan. Via pojkvännen såg hon också syntetiska droger komma och gå, men själv missbrukade hon mest lugnande mediciner och cannabis, till slut även amfetamin. Hon är lättad över att hon aldrig kom över syntetiska droger. Samtidigt förstår hon risktagningen med okända droger när beroendet är som starkast:

- För det mesta är det människor som inte bryr sig, det är huvudsaken bara att huvudet blir "sekaisin" (sv. ung. "att man blir påverkad"), säger hon.

Radar granskade myndigheternas kamp emot de syntetiska dogerna i mars i år.
Hör hela radioprogrammet här:
Radar: Designade droger

Läs mer om syntetiska droger eller designade droger: Tullen tvingas ge tillbaka designade droger och "Jag är 28 år och mina barndomsvänner börjar dö"