Hoppa till huvudinnehåll

Trafiken flyter vid Kyro älv

Trafikljusen är bortplockade från brobygget över Kyro älv.
Så här ser det ut vid bron numera. Trafikljusen är bortplockade från brobygget över Kyro älv. Bild: YLE/Marcus Lillkvist brobygge

Knappt fyra månaders pina är över. Trafiken flyter på Riksåttan över Kyro älv igen sedan broentreprenören lyft bort trafikljusen och gjort bron tvåfilig.

Arbetet på bron började redan för ett halvt år sedan. Men det hela kom i fokus först i slutet av juni när bron blev enfilig. Särskilt hett blev det när det visade sig att skördetröskor och andra breda jordbruksmaskiner hade problem med att komma över.

Fem kilometers köer

Sedan smällde det till i igen i augusti. Då uppstod långa köer på grund av Juthbacka marknad i Nykarleby, först från Vasahållet och sedan norrifrån.

- Kön var stundtals fem kilometer lång. Det kom en hel del feedback då, säger Joona Timonen på Maastorakentajat som utför broreparationen.

Hastigheten begränsad

Nu är det värsta över. Från och med i går, tisdag, går trafiken i båda riktningarna över bron. Och den situationen är bestående.

- Vi har folk som jobbar där ännu, så visst kan en del störningar uppstå ännu. Och hastigheten är ju ännu starkt begränsad, säger Joona Timonen.

Helt klart om några veckor

I dagsläget är det 30 kilometer i timmen som gäller vid överfarten. Normal hastighet, alltså 80 kilometer i timmen, väntas återföras på platsen en bit in i november då broreparationen är helt klar.

Brokonstrukttionen har fått nya fuktspärrar och asfalten har bytts ut liksom alla räcken. Arbetet är beställt av NTM-centralen och kostnaden är ungefär 800 000 euro

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten