Hoppa till huvudinnehåll

Doktorer en outnyttjad resurs

Boksida vänds.
Boksida vänds. Bild: Yle/Philip Stenkula utbilda sig

Arbetslösheten bland akademiskt utbildade ökar. Det här gäller speciellt doktorer. Samtidigt investerar både staten och företag allt mindre i forskning i Finland.


Karin Kjernsmo hösten 2014 (doktor i biologi)
Karin Kjernsmo. Karin Kjernsmo hösten 2014 (doktor i biologi) Bild: Yle/ Nora Engström karin kjernsmo

Statistik från Forskarförbundet visar att det i augusti fanns drygt 900 doktorer som var utan arbete. Det här är en ökning med 30 procent jämfört med samma tid i fjol.

"Det var väntat"

Den dystra statistiken oroar också forskarföreningen vid Åbo Akademi. Nyheterna är tråkiga men inte oväntade, konstaterar forskarföreningens ordförande Camilla Kronqvist.

- Kraven på att universiteten ska producera doktorer har ökat och det har varit ett sätt att få pengar. Det här har gjorts utan en större tanke på var de här doktorerna ska placera sig på arbetsmarknaden, fortsätter Kronqvist.

Enligt Kronqvist larmade Forskarförbundet om riskerna redan för flera år sedan.

- På sätt och vis ser jag nog skäl för att stävja den här utbildningstakten. Vi borde också fundera på hur vi ska göra för att sysselsätta de som nu disputerar eller forskar, fortsätter Kronqvist.

Näringslivet borde värdesätta doktorer

En doktorsavhandling borde också värderas högre inom näringslivet, anser Kronqvist. I nuläget krävs det allt för sällan att man har en doktorsavhandling för att få ett jobb.

Karin Kjernsmo disputerade vid Åbo Akademi i våras och är nu en av de doktorer som söker forskningsfinansiering. Trots de dystra siffrorna har hon framtidstro.

- Jag är väldigt aktiv och jobbar hårt för att få finansiering för min forskning, säger Kjernsmo.

Viktigt att berätta vad forskning går ut på

Det ligger hårt arbete bakom en doktorsavhandling. Därför borde det informeras bättre om vad det innebär att forska, säger Kjernsmo.

- Först och främst borde det ges information om vad det innebär att börja forska. Jag tror att det är viktigt att folk förstår att man måste kämpa hårt för finansieringen också efter doktorsavhandlingen, säger Kjernsmo.

Samtidigt anser Kjernsmo att man inte ska bli nedslagen av den dystra statistiken.

- Om man verkligen vill fortsätta utbilda sig och forska, om man är beredd på att slåss om finansiering och också marknadsföra sig själv, så då ska man inte låta sig nedslås av det, säger Kjernsmo.

Om man inte är beredd på det tycker hon att man ska tänka genom det ordentlig.

- Om det inte låter attraktivt tror jag att man ska välja en annan bana.

Läs också:
Nästan tusen doktorer är arbetslösa
Bristen på forskning och utveckling kan hota Finlands ekonomi