Hoppa till huvudinnehåll

Oenig byggnadsnämnd i Åbo säger ja till höghusplanerna på Smedsgatan 5

smedsgatan 5,
Här på Smedsgatan 5 i Åbo, mellan höghuset och trähuset, planerar man att bygga två nya niovåningshus. smedsgatan 5, Bild: Yle/Peter Karlberg smedsgatan 5

Byggnadsnämnden i Åbo är för höghusplanerna på Smedsgatan 5. Det är nämndens utlåtande efter torsdagens möte. Planerna går nu vidare till stadsplanerings- och miljönämnden.

Utlåtandet där byggnadsnämnen alltså stödjer höghusplanerna kom efter omröstning, där rösterna föll 8 mot 4.

SDP:s, Vänsterförbundets och Samlingspartiets nämndmedlemmar röstade för förslaget, som innebär att två nya höghus med nio våningar byggs på tomten. Ett förslag som har väckt hårt motstånd i grannskapet.

"Den här planen passar inte in i miljön"

De gröna, Kristdemokraterna och Sannfinländarna var i sin tur emot förslaget och nämndens ordförande Saara Ilvessalo (De gröna) var en av dem som röstade nej.

- Tjänstemännen som gav sitt utlåtande till oss i nämnden var emot planerna, då de tycker att hela planen är för stor, att husen är för höga och om husen byggs skulle det dessutom finnas för få parkeringar. Jag och vi andra som röstade nej tycker inte heller att den här planen passar in i miljön. Om vi stödjer sådana här planer bygger vi inte längre för våra invånare. Så jag var inte direkt glad efter mötet, säger Saara Ilvessalo.

Byggnadsnämndens utlåtande går nu vidare till stadsplanerings- och miljönämnden och sedan till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige.

"Åbo är inte New York"

Läs också