Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvårdschef: Oroa dig inte för ebola

Klinikgruppschef Maija Räsänen på Vasa centralsjukhus.
Klinikgruppschef Maija Räsänen på Vasa centralsjukhus Klinikgruppschef Maija Räsänen på Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Joni Kyheröinen klinikgruppschef maija räsänen

Nyheterna om ebola duggar tätt. Men vi behöver inte vara oroliga för att sjukdomen ska sprida sig i Finland. Det säger klinikgruppschef Maija Räsänen på Vasa centralsjukhus.

- Man smittar inte andra före man själv har utvecklat symtom. Och då behöver man dessutom ha direktkontakt via sekret, till exempel uppkastningar, blod eller avföring, säger Räsänen.

ebolamsittad
Ebolaepidemin i Västafrika ebolamsittad Bild: EPA/EMILIO NARANJO ebolaepidemin 2014

Ebola ger symtom som feber, kräkning, diarré och huvudvärk. Ebola smittar inte via luft och inte heller via normala sociala kontakter med en person som smittats med ebola men som inte utvecklat symptom.

Infektion med ebolavirus sprids från en infekterad och allvarligt sjuk människa till andra människor via kontakt med dennes kroppsvätskor: blod, kräkning, avföring, urin och sädesvätska. Ebola kan i dessa situationer smitta även vid kontakt med kroppsvätskor från en avliden person.

Ebola smittar inte enkelt

Medierna fylls dag efter dag med nyheter om ebolans framfart. Men Räsänen anser att man inte behöver vara orolig i Finland.

- Det är inte en sjukdom som smittar enkelt och vårt sjukvårdssystem har beredskap att upptäcka eventuella ebolapatienter.

Än så länge har vi endast enstaka fall av ebola i Europa.

- De flesta av de som vårdas i Europa är sjukvårdspersonal som arbetat på epidemiområden i Afrika, säger Räsänen.

Än så länge har bara en person ådragit sig smittan på Europeisk mark. Det rör sig om en spansk sjuksköterska som vårdade ett par missionärer som led av ebola. Missionärerna avled sedermera.

I Vasa är man redo

Säg då att någon kommer in för vård till Vasa centralsjukhus och ni misstänker att personen kan ha ebola. Hur går ni till väga?

- Först utreder vi om personen har vistats på något av epidemiområdena inom de senaste tre veckorna, säger Räsänen.

Sjukdomens inkubationstid kan nämligen vara så pass lång som tre veckor. De kan alltså dröja så länge före man börjar utveckla symtom.

Sjukvårdspersonalen kontrollerar också om personen har de typiska symtomen och om denne varit i kontakt med någon som har ebola.

- Vi går igenom dessa frågor. Om man kommer till att det finns en möjlighet att patienten har ebola så isoleras patienten, personalen skyddar sig och vi tar kontakt med infektionsläkaren, säger Räsänen.

Om det visar sig att patienten faktiskt har ebola finns det olika möjligheter. Räsänen säger att isoleringsåtgärdena inte är speciellt krävande. De klarar man av bra på centralsjukhuset i Vasa.

- Men det är ytterst få i Finland som har erfarenhet av att vårda patienter med ebola. Så i första hand ska ebolapatienter koncentreras till Helsingfors universitetssjukhus, säger Räsänen.

9 000 drabbade

Ebolaepidemin härjar som värst i Guinea, Sierra Leone och Liberia. Vissa delar av Nigeria och Demokratiska republiken Kongo är också drabbade. I tisdags uppskattade världshälsoorganisationen WHO att antalet bekräftade och misstänkta fall av ebola kommer att stiga över 9000 under den här veckan.

- Det att sjukdomen sprider sig i Afrika beror mycket på att hygienen, sjukvården och utbildningen ligger på en lägre nivå. Folk vet inte hur de ska skydda sig. Jag har svårt att se att en dylik sjukdom skulle lyckas sprida sig på samma sätt här, säger Räsänen.

Resenärer som reser från de drabbade områdena granskas och för bara några dagar sedan granskades ett flygplan från Turkiet som landade på Helsingfors-Vanda flygplats. Det visade sig vara ett falskt alarm men visar samtidigt att de finska myndigheterna är på sin vakt.

- Jag hoppas att man får epidemin under kontroll. Det är en allvarlig dödlig sjukdom. Men risken för att den skulle sprida sig till en pandemi finns inte, säger Räsänen.

Ingen oro på stan

På köpcentret Rewell center i Vasa finns det inte heller någon större oro för att ebola ska sprida sig i Finland.

- Jag är inte oroad i nuläget. Kanske man skulle börja fundera på det om det skulle uppstå något fall i övriga Norden, säger en person.

- Nej, inte för tillfället. Men om det kommer närmare blir man säkert mer rädd, säger en annan.

Tänker du alls på det?

- Givetvis tänker man på det när man läser om det i tidningarna men inte är jag orolig. Åtminstone inte än, säger en kvinna.

- Också från Finland reser ju folk till västra Afrika men vi har bra information om hur man ska akta sig för sjukdomen. Man är ganska bra förberedda i Finland, säger en man.

Läs också

Falskt ebolaalarm på Vanda flygplats

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten