Hoppa till huvudinnehåll

Somalier i Norden bildar nätverk

Arshe Said
Arshe Said är ordförande för Finlands somaliska förbund. Arshe Said Bild: Yle/Helena von Alfthan finlands somaliska förbund

Ett nytt nordiskt nätverk för somalier lanseras på måndag. Nätverket ska främja integrationen av personer med somalisk bakgrund i de nordiska länderna. En av frågorna som bekymrar de somaliska förbunden är ungdomarnas radikalisering.

Det nya nätverket ska inte bara förbättra livskvaliteten för somalier som bor i Norden. De vill också jobba för ett bättre Somalia. De somalier som bor i Norden har utbildning och arbetserfarenhet som kunde komma till användning i Somalia.

Arshe Said på Finlands somaliska förbund säger att somalierna i Finland är aktivt engagerade i samhället. Han ser det som en bra sak att somalierna i Finland är beredda att ta sig an också jobb som inte motsvarar deras utbildning.

- Det finns en flexibilitet att skapa sin egen plats i samhället. Inte bara säga att ”jag vill ha jobb som motsvarar min egen utbildning”. Om man inte hittar jobb som ingenjör så blir man busschaufför, säger Arshe Said som är ordförande för Finlands somaliska förbund.

Diskussion behövs för att motarbeta radikalisering bland ungdomar

Finlands somaliska förbund ordnar ett nordiskt seminarium på Hanaholmen 20-21 oktober. Det nordiska nätverket ”Nordic Somali Federation” lanseras på seminariet. På seminariet kommer man också att diskutera de somaliska ungdomarnas radikalisering. Radikaliseringen är något som Finlands somaliska förbund vill motarbeta.

- Det bästa möjliga sättet är att diskutera frågarna. Ungdomarna hittar material på webben och så går de ensamma till sitt eget rum. De har inte en plattform att diskutera de här frågorna, vi försöker skapa den plattformen. Vi ska samla föräldrarna till den här diskussionen, säger Said.

Av de 16 000 personer med somaliska som modersmål som bor i Finland, bor 12 000 i huvudstadsregionen.

Läs också:
”Många tror att vi alla vill åka för att kriga"
Extremister hittar varandra på sociala medier

Läs också