Hoppa till huvudinnehåll

Sticka halstub och handledsvärmare med stickring

Lee med påtad halstub och handledsvärmare.
Lee med påtad halstub och handledsvärmare. Lee med påtad halstub och handledsvärmare. Bild: YLE/Strömsö benvärmare

Påtning är en teknik som går att göra i många olika variationer och storlekar. Det enda som behövs är någon typ av ring med taggar och något att lyfta garnet med.

Det kan vara allt från gem fastsatta på en wc-pappersrulle, där man sedan lyfter maskorna med en virknål, eller en stor så med utsågad botten och utsågade taggar där du lyfter garn eller rep med händerna. Färdiga stickringar finns att köpas i olika former och storlekar, bara att anpassa efter det du vill göra. Med en rund ring kan man t ex göra en mössa, benvärmare, halstub eller handledsvärmare. Testa dig fram med olika garn till olika resultat.

Du behöver:

- stickring i passlig storlek för det du vill göra
- garn (Lee använder här ett akrylgarn som är tänkt för stickor i stl 8)
- påtningsverktyg (följer med ringarna)

Gör så här:

1. Lägg upp maskor genom att lämna en ca 10 cm lång startända (som kan knytas fast i tappen på utsidan av påtringen) och sedan dra garnet runt varje tagg medurs två varv. Obs! garnet ska läggas ganska löst!
2. Lyft den undre maskan över den övre med hjälp av påtningsverktyget. Arbeta på detta sätt runt hela ringen.
3. Lägg upp ett varv nya maskor ovanpå de som ännu finns kvar och lyft dem på samma sätt. Upprepa detta tills du nått önskad längd. Vill du byta färg är det bara att knyta fast den nya ändan på insidan i föregående färg och lämna en bit av den på insidan och så lägger du upp maskor i den nya färgen.

4. Avmaskningen kan göras på flera sätt. Ett sätt är att lyfta den första maskan till vänster. Lyft den undre maskan över den. Lägg upp en ny maska ovanpå (löst!) och lyft den undre över den. Flytta nu den maska som finns kvar till pinnen till höger. Och ta nästa maska och gör samma sak igen. Upprepa tills du kommit varvet runt. Klipp av tråden och dra den genom sista maskan.
5. Fäst trådändarna.

Lång halsvärmare som ligger på en bänk
Extra lång halsvärmare så att den kan dras upp som en huva. Lång halsvärmare som ligger på en bänk Bild: Yle/ Lee Esselström stickning,Strömsö,stickade plagg

Se här du kan göra egna snoddar genom påtning med trådrulle.