Hoppa till huvudinnehåll

Våldsbrotten har minskat i Östnyland

Polissymbol på en utevägg.
Polissymbol på en utevägg. Bild: Yle polisen,polisväsen,Polisinrättning,polisinrättningar

Polisens synliga närvaro på allmänna platser kan vara en orsak till att antalet vålds- och trafikbrott minskat. Samtidigt tampas polisen i Östnyland ändå med fler fall av grov misshandel – förutom på Borgå och Lovisa polisstationers områden.

Mellan januari och september i år fick Östra Nylands polisinrättning ta emot ungefär 4 procent färre brottsanmälningar än under samma period i fjol. Allra mest minskade mängden våldsbrott, med drygt 4 procent.

En orsak kan vara polisens närvaro på allmänna platser. De syns och hörs där saker och ting händer. Misshandelsfallen på allmänna platser har minskat med 15 procent, och trafikbrotten med ungefär 4 procent. Också fallen av grovt äventyrande av trafiksäkerheten minskade med nästan 12 procent.

Samtidigt får polisen tampas med fler fall av grov misshandel. 17 fler fall har anmälts än under januari–september i fjol. På Borgå och Lovisa polisstationers områden verkar mängden fall av grov misshandel däremot ha minskat överlag.

– Januari till september månader såg ut ungefär som vi väntade. Fastän fallen blir mer komplicerade och utredningstiderna blir längre så löser vi nästan lika många brott som tidigare. Beredskapstiderna för Östra Nylands polisinrättning hör till de bästa i hela landet, fastän vårt område är stort och avstånden ställvis är långa, säger polischef Kari Rantala.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland