Hoppa till huvudinnehåll

Åkesson sjukskriven för utbrändhet

Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson.
Åkesson tycker att medierna förde en "vedervärdig kampanjjournalistik" mot SD. Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson. jimmie åkesson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är sjukskriven för utmattningssyndrom. Det känns inte som det borde efter succén i valet, konstaterar Åkesson och säger att han "mår dåligt".

Han skriver på sin facebooksida att valkampanjen inför riksdagsvalet var tuff och tärde både fysiskt och psykiskt - och att han nu mår så pass dåligt att han inte kan leva upp till det 100-procentiga engagemang som hans uppdrag kräver.

Hur länge sjukskrivningen kommer att räcka vet han inte.

- Jag känner andra som har drabbats av det. Både de som gjort något åt saken i tid och de som fortfarande, efter flera år, fortsätter som vanligt i tron att de är oövervinnerliga, skriver Åkesson på FB.

- Jag måste vara helt ledig och fokusera på mig själv och min familj en tid, konstaterar han.

"Utsatt att vara partiledare"

Statsminister Stefan Löfven, som också är ordförande för Socialdemokraterna, befinner sig på Asem-toppmötet i Milano och har inte hunnit analysera Åkessons besked närmare.

- Det är en hård press att vara partiledare, kommenterade Löfven ändå till nyhetsbyrån TT.

Det säger också Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt till Dagens Nyheter.

- Det är klart att det är väldigt utsatt att vara partiledare. Att vara det i Sverigedemokraterna är på många sätt ännu mer utsatt. Min enda reaktion är att jag hoppas att han blir frisk, säger Sjöstedt till DN.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund skriver i ett sms till DN att han hoppas att Jimmie Åkesson snart blir frisk.

"Detta önskar jag inte någon. Tråkig nyhet", skrev Lise Nordin, riksdagsledamot och energipolitisk talesperson för Miljöpartiet, å sin sida på Twitter.

Läs också