Hoppa till huvudinnehåll

Gräv fram smalfilmerna ... det är Home Movie Day!

Britt Kootstra med smalfilmskameror och en projektor
Britt Kootstra med smalfilmskameror och en projektor Britt Kootstra med smalfilmskameror och en projektor Bild: Yle/Roger Källman home movie day

På vindar och i källare ligger skatter nedpackade och väntar på att hittas. På Home Movie Day är det läge att plocka fram de här skatterna... alltså smalfilmerna!

Home Movie Day är ett internationellt evenemang tillägnat amatörfilmare och smalfilm. Det har i flera år ordnats världen runt. Det var Britt Kootstra som hämtade "dagen" till Finland.

- Jag var på en tillställning, helt ensam, jag hade inte med någon egen film, men jag bara satt där och tittade på de här 60- och 70-talsfilmerna och det var helt otroligt!

Kootstra säger att de gamla smalfilmerna är så fina för att de visar mänskornas vardag: familjer, barn, djur, fritidssysslor. De är tidsdokument!

- Det är filmer som glömts bort. Ofta funkar projektorn inte och det är svårt att se vad som finns om man bara tittar på rullen, den är omärkt och man vet inte vem som filmat.

På Home Movie Day i Vasa är folk välkomna att hämta in filmer för att titta på, visa för andra och få hjälp med att rengöra och digitalisera. Givetvis är man också att bara komma och titta på film, man behöver inte ha några egna rullar med sig.

Home Movie Day ordnas söndagen den 19.10.2014, klockan 13-16 på Österbottens Museum

Se också:
Home Movie Day i Finland
Home Movie Days internationella webbplats

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten