Hoppa till huvudinnehåll

Homeland förenar Österbotten och Västerbotten

Konstverk på utställningen Homeland
Konstverk på utställningen Homeland Konstverk på utställningen Homeland Bild: yle/Kati Enkvist homeland

Vad är ett hemland? Vad är det som ger hemkänsla? De här är frågor som väcks i samband med konstutställningen Homeland.

Utställningen visas nu på Kunts museum för modern konst i Vasa. Den är ett samarbete över Kvarken och kommer i nästa år att visas i Umeå.


Catherine Bourne är kurator för utställningen. Hon är ursprungligen från Australien, men har bott på flera håll runtom i världen och kan därför relatera till de deltagande konstnärernas bidrag.

- Många frågor som rör det här med hemland, personliga men också av mer omfattande karaktör, är universella

Samarbetet mellan Västerbotten och Österbotten har fungerat mycket bra, säger Bourne. Hon frågade vid ett tillfälle, på skoj, om det fanns någon konkurrens mellan Umeå och Vasa.

- Svaret jag fick var väldigt positivt, man talade om samarbete och generositet och att det här är en region som överbrygger två länder.

Konstnärerna Janne Björkman och Lisa W Carlson samarbetar under namnet Tankesmedjan Obalans. De medverkar i utställningen med verket

- När vi sökte till projektet ställde vi frågan, vad är hemland? Vi har arbetat med frågan i ett års tid nu, säger Carlson.

- Vi har besökt tre platser (en i Västerbotten, en i Västernorrland, en i Österbotten) och tagit tre berättelser från vardera. Det har vi gjort nio stycken böcker om och det är de vi visar här, säger Björkman.

Utöver böckerna finns fotografier, texter, ett ljudverk och filmer. Det centrala i alla är berättelserna, säger Carlson.

Homeland på Kuntsi

Läs också