Hoppa till huvudinnehåll

”Media tar upp fel frågor när det gäller Petrus församling”

Muluken Cederborg och Amanda Audas-Kass diskuterar Petrus församling.
Muluken Cederborg och Amanda Audas-Kass möttes i debatt om värderingar i Morgonöppet. Muluken Cederborg och Amanda Audas-Kass diskuterar Petrus församling. Bild: Yle / Ted Urho amanda audas-kass

Samkönade vigslar och kvinnopräster är inte frågor som är aktuella i församlingsvalet. Det anser församlingsvalskandidaten Amanda Audas-Kass som är trött på skriverier om att Petrus församling är konservativ. Men Muluken Cederborg, som är liberal församlingsmedlem, anser att frågorna måste lyftas fram.

Frågan om huruvida kyrkan i framtiden ska viga samkönade par och pratet om kvinnopräster får för mycket medialt utrymme. De frågorna ligger väldigt långt borta från församlingsrådets verksamhet, säger Amanda Audas-Kass som suttit i Petrus församlingsråd de senaste fyra åren och som ställer upp igen i församlingsvalet.

Hon anser att samkönade vigslar är viktigt att prata om, men det är inte något man kan förutsätta att en församlingsrådskandidat kan ta ställning till.

I kandidattestet kommer det fram att ingen av Petrus församlingsvalskandidater har svarat ja på frågan om huruvida kyrkan ska viga samkönade par. Många har också svarat att de inte vet.

- Biskopar och kyrkomötet har inte klarat av att ta ställning till det här, varför ska jag som modersmålslärare tvingas till ett ställningstagande? undrar Audas-Kass.

Vad borde församlingsvalet egentligen handla om då?

- Det som församlingsrådsarbetet faktiskt handlar om, det vill säga vem vi ska anställa, vad vi ska ha för verksamhet, hur vi ska vi prioritera, vad vi ska göra för ungdomar och vad vi ska göra för barn.

”Jag hittar ingen kandidat i konservativa Petrus”

Muluken Cederborg som hör till Petrus församling är av annan åsikt.

- Vigslar av samkönade par och kvinnopräster är frågor folk är intresserade av och det här måste kyrkan ta ställning till. Kyrkovigslar av samkönade par är inte aktuella ännu, men man måste börja någonstans, säger Cederborg som inte gillar bilden hon fått av Petrus församling.

Hon har inte hittat en enda kandidat som hon skulle vilja rösta på och vill inte förknippas med en församling som verkar konservativ och där vissa verkar ha svårt att samarbeta med kvinnliga präster.

- Jag känner inte igen församlingen och det känns som att mycket inte går ihop med min världssyn och människosyn, berättar Cederborg.

Audas-Kass håller med om att Petrus dras med en konservativ image. Enligt henne stämmer bilden ändå inte. Hon själv hör till de liberalare kandidaterna och har inget emot kvinnliga präster.

- Det finns många som har konservativa åsikter i församlingen, men det finns också plats för folk som är liberala, menar hon.

Muluken Cederholm önskar att Petrus församling i så fall arbetade med att lyfta fram de liberalare kandidaterna.

- Ifall den konservativa imagen inte stämmer borde församlingen visa upp hur det egentligen är, säger Cederborg.

”Vigslar av samkönade par ska inte avgöra”

Audas-Kass påpekar att flera av Petrus kandidater inte svarat på kandidattestet och önskar att frågan om samkönade vigslar inte blir avgörande för om man röstar eller inte.

- Ska en fråga underkänna alla kandidater? I så fall hinner vi tyvärr inte vaska fram en kandidat som är starkt för den här frågan, säger hon och önskar att personer med samma tankar som Cederborg själva skulle ställa upp i valet.

- Du skulle garanterat bli röstdrottning i det här medieklimatet, säger hon till Cederborg.

Läs också:

"Problematiskt att man inte kan byta församling"
”I Petrus församling är du bara välkommen om du är som alla andra”
Petrus nya kyrkoherde vill krama, men inte viga samkönade par