Hoppa till huvudinnehåll

Teater utan manuskript - då kan vad som helst hända!

Anne Tastula och Anna Schoultz
Anne Tastula och Anna Schoultz Anne Tastula och Anna Schoultz Bild: Yle/Roger Källman tastula

Allt kan hända på en improvisationsteater. Utan manuskript och skrivna repliker händer allt i den sekund man gör det, säger Anne Tastula och Anna Schoultz, ivriga teaterimprovisatörer.

I improvisationsteater börjar det hela med att man får ett ord eller en tanke från någon och så reagerar man. Publiken spelar en viktig roll i det hela: de kan ge ramarna för impron, ge teman och säga vilken sinnesstämning aktörerna ska ha.

Hur vet man då när det är slut?

- Man vet inte egentligen från gång till gång vad målet är, det är det som gör improvisationsteater så himla kul och spännande också för oss som gör det, säger Schoultz.

De två är verksamma i var sin improteatergrupp, Scoultz i ImproRitz, Tastula i Intopiukeet. Utöver de här säger Tastula att det finns en grupp i Seinäjoki, men annars har improvisationsteatern inte samma status här som till exempel i Helsingfors. Där finns det många som sysslar med improvisationsteater, såväl proffs som amatörer.

I våras ordnades två improteatertillfällen i Vasa. Nu på fredag hålls improclub på Doo-Bop Club. De två lokala grupperna gästas av gruppen Kolina från Helsingfors.

- Vi hoppas med det här sprida kunskap om vad impro går ut på, få folk att komma och titta och kanske få fler att börja med improteater, säger Schoultz.

En fjärde kväll med improvisationsteater är redan inplanerad. Det blir den 14 november

Se också:
Improvisationsteatern Intopiukeet
Improryhmä Kolina