Hoppa till huvudinnehåll

Hjärtgruppen föreslår fortsatta operationer i Vasa

Operation
Operation Bild: YLE: AP Graphics Bank operation

Hjärtgruppen kunde på lördagen enas om en rapport där man slår fast att ”ingen permanent lösning för upprätthållandet av hjärtkirurgin kan hittas.” Med de orden förordar gruppen att hjärtkirurgin fortsätter vid Vasa centralsjukhus i två år till.

Michael Luther och Hans Frantz
Michael Luther och Hans Frantz. Michael Luther och Hans Frantz Bild: Yle/Amanda Bieber medlem i hjärtgruppen

Förutsättningarna för att hjärtkirurgin kan fortsätta är ändå att den tilltänkta hjärtkirurgen Kalervo Werkkala tar emot tjänsten som ansvarig läkare för hjärtkirurgin och att regionförvaltningsverket godkänner arrangemanget med inhyrda konsultläkare.

- Vi är eniga om att hjärtkirurgin kan upprätthållas högst till utgången av år 2016, säger hjärtgruppens ordförande Hans Frantz, SFP.

Vad som händer efter år 2016 kan ingen säga i det här skedet. Det hänger på den planerade social- och hälsovårdsreformen.

- Det är en bra lösning om vi får två år till, säger hjärtgruppens medlem, Michael Luther, SFP.

Omröstning om formuleringar

Rapporten innehåller ett sammandrag med tolv punkter. Tio av punkterna var gruppen enig om, två punkter krävde omröstning. Formuleringen kring huruvida det blir billigare att utföra hjärtoperationerna vid Vasa centralsjukhus eller att skicka iväg patienterna till andra sjukhus för vård krävde omröstning.

- Enligt de uträkningar som har legat till grund hela tiden och så hävdar vi att det blir billigare att köpa operationerna utifrån. Också en extern revisor har kommit fram till att våra beräkningar är korrekta, säger Frantz.

- Jag anser att det inte är tydligt påvisat att det blir dyrare att upprätthålla egen verksamhet än att köpa från annat håll, säger Luther.

Också formuleringen ”bevarandet av hjärtkirurgin tar resurser från andra specialiteter utanför hjärtvården och hämmar således deras utveckling” krävde omröstning.

- Eftersom hjärtkirurgin är en liten men dyr specielitet, som andra centralsjukhus inte har, är de resurser vi lägger på hjärtkirurgin bort från någon annan, säger Frantz.

- Jag anser inte att hjärtkirurgin hindrar utvecklingen av andra specialiteter. Så kan man inte säga, säger Luther.

Sjukvårdsdistriktets styrelse tar upp rapporten och hjärtkirurgin den 4 november och fullmäktigen den 24 november. Om allt går i lås kunde hjärtkirurgiverksamheten, enligt Frantz, återupptas igen den 12 januari 2015.