Hoppa till huvudinnehåll

Ryskt specialfartyg närmar sig svenska vatten

Karta över ubåtsmisstankar i Östersjön Bild: Yle fartyg,gotska sandön,kanholmsskärgården,karta över tibet,militär,ns concord,professor logachev,skärgård,sverige,ubåt,ubåtsjakt

Ett ryskt specialfartyg är på väg i riktning mot Stockholm, rapporterar den norska tidningen Dagbladet och svenska Dagens Nyheter.

Fartyget Professor Logachev lämnade St Petersburg på lördag kväll. Las Palmas på Kanarieöarna har angetts som fartygets destinationsort.

Fartyget är specialbyggt för undervattensundersökningar och kartläggning av havsbottnen. Det är speciellt utrustat för djupvattensuppdrag i arktiska vatten, och utför uppdrag för olika myndigheter.

Vid 21-tiden finsk tid befann sig Professor Logachev söder om Kimitoön. Följ fartygets rutt här.

Forskningsfartyget flankeras av två av den nederländska flottans fartyg som följt exakt samma rutt.

Ryskt oljefartyg ändrade kurs igen

Det ryska oljefartyget NS Concord som tidigare uppgav att det var på väg mot Öresund höll sig dock sedan onsdagen på en och samma plats utanför Stockholms skärgård. I går kväll - efter avslöjandet om jakten på en rysk ubåt i Stockholms skärgård - började fartyget röra på sig och styrde då österut.

I dag ändrade fartyget kurs på nytt och körde i nordostlig riktning. Senare ändrades kursen än en gång.

Fartygen ska rädda skadad ubåt?

- Den ryskägda oljetanker som rör sig utanför Stockholms skärgård och det ryska forskningsfartyg som är på väg i riktning mot Stockholm kan vara utsända för att plocka upp en skadad rysk ubåt som lyckats ta sig ut på internationellt vatten, säger Stefan Ring, militärstrategisk expert,till Svenska Dagbladet..

- Ubåten har kanske lyckats ta sig ut på internationellt vatten. Då kan man använda sig av den här typen av fartyg för att plocka upp den, säger Stefan Ring till SvD.

Följ med fartygsrutter här

Läs också:

 • Rivalerna möts igen: ”Är världens två bästa lag”

  ”Det blir en fin dag. Det är en stor möjlighet för oss.”

  Finalparet Sverige–Finland är bekant i innebandy-VM. Finland slår ur underläge. ”Det blir en fin dag. Det är en stor möjlighet för oss”, säger förbundskaptenen Petri Kettunen om söndagens final.

 • AKP vill ge Erdogan mera makt

  Presidenten har en chans att sitta länge på sin post.

  Det regerande partiet i Turkiet, AKP, föreslår en grundlagsreform som ska ge presidentämbetet ytterligare makt.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • AKP vill ge Erdogan mera makt

  Presidenten har en chans att sitta länge på sin post.

  Det regerande partiet i Turkiet, AKP, föreslår en grundlagsreform som ska ge presidentämbetet ytterligare makt.

 • Nobelprisen delades ut i Stockholm - och Patti Smith sjöng för deltagarna

  Finländaren Bengt Holmström tog emot sitt pris av kungen.

  Nobelprisen i fysik, kemi, medicin och litteratur samt ekonomipriset har delats ut. Bland pristagarna fanns också finländaren Bengt Holmström som tillsammans med med britten Oliver Hart tog emot ekonomipriset. Kung Carl Gustav överräckte Nobelprisen i Stockholms konserthus. Litteraturpristagaren Bob Dylan representerades av sångerskan och författaren Patti Smith som framförde en sång. Nobelbanketten i Stockholms stadshus sänds live på Yle från och med kl. 20 både på Yle Fem och på Arenan.

 • Venezuela vill skapa julstämning - genom påtvingade reor

  Socialistregeringen tvingar butiker att julrea.

  President Nicolás Maduros socialistregering tvingar butiker att julrea sina varor redan nu. Kampanjen är ett sätt sprida julstämning, men antagligen också ett försök att höja regeringens popularitet.