Hoppa till huvudinnehåll

Ryskt specialfartyg närmar sig svenska vatten

Karta över ubåtsmisstankar i Östersjön
Karta över ubåtsmisstankar i Östersjön Bild: Yle fartyg,gotska sandön,kanholmsskärgården,karta över tibet,militär,ns concord,professor logachev,skärgård,sverige,ubåt,ubåtsjakt

Ett ryskt specialfartyg är på väg i riktning mot Stockholm, rapporterar den norska tidningen Dagbladet och svenska Dagens Nyheter.

Fartyget Professor Logachev lämnade St Petersburg på lördag kväll. Las Palmas på Kanarieöarna har angetts som fartygets destinationsort.

Fartyget är specialbyggt för undervattensundersökningar och kartläggning av havsbottnen. Det är speciellt utrustat för djupvattensuppdrag i arktiska vatten, och utför uppdrag för olika myndigheter.

Vid 21-tiden finsk tid befann sig Professor Logachev söder om Kimitoön. Följ fartygets rutt här.

Forskningsfartyget flankeras av två av den nederländska flottans fartyg som följt exakt samma rutt.

Ryskt oljefartyg ändrade kurs igen

Det ryska oljefartyget NS Concord som tidigare uppgav att det var på väg mot Öresund höll sig dock sedan onsdagen på en och samma plats utanför Stockholms skärgård. I går kväll - efter avslöjandet om jakten på en rysk ubåt i Stockholms skärgård - började fartyget röra på sig och styrde då österut.

I dag ändrade fartyget kurs på nytt och körde i nordostlig riktning. Senare ändrades kursen än en gång.

Fartygen ska rädda skadad ubåt?

- Den ryskägda oljetanker som rör sig utanför Stockholms skärgård och det ryska forskningsfartyg som är på väg i riktning mot Stockholm kan vara utsända för att plocka upp en skadad rysk ubåt som lyckats ta sig ut på internationellt vatten, säger Stefan Ring, militärstrategisk expert,till Svenska Dagbladet..

- Ubåten har kanske lyckats ta sig ut på internationellt vatten. Då kan man använda sig av den här typen av fartyg för att plocka upp den, säger Stefan Ring till SvD.

Följ med fartygsrutter här

Läs också:

Läs också

 • 2 247 läsare och lyssnare svarade på enkäten "Fri tid" som publicerades på våra sajter och i tidningarna. Av de som svarade var 63 procent kvinnor och 37 procent män.

  Forskare: "Den österbottniska talkoandan är inte död"

  Österbottningar ställer upp för andra då det behövs.

  Österbottningarna gör helst saker ensamma på sin fritid, men ställer gärna upp för andra när det behövs. Det visar HSS Medias och Yle Österbottens undersökning Fri Tid.

 • ESC ordnas i maj 2017 i Kiev

  EBU: Ryssland får delta i ESC via satellit

  EBU vill inte blanda in politik i tävlingen.

  Ryssland får möjlighet att delta i Eurovision Song Contest via satellitförbindelse, meddelar Europeiska rundradiobolaget EBU. Värdlandet Ukraina har bannlyst det ryska bidraget eftersom artisten har vistats på Krimhalvön utan lov.

 • Yles grävande journalister fick pris för MOT-programmet om Panamaläckan.

  Yles grävande journalister premieras för Panamaläckan

  Jätteläckan avslöjade omfattande skatteplanering.

  Ylesatsningen om Panamadokumenten tilldelas Koura-priset för bästa vecko- och serieprogram. Arbetsgruppen får 10 500 euro i pris. Satsningen gjordes av Yleprogrammen MOT och Spotlight.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Vitrysk polis håller i en demonstrant som i sin tur försöker förklara något.

  Lukasjenkos egna anhängare demonstrerar mot sin president

  Vitryssarna kräver bättre ekonomi snarare än större frihet.

  I Vitryssland har våren fört med sig flera stora demonstrationer mot president Aleksander Lukasjenkos regim. På lördagen ordnas den hittills största sedan protesterna mot presidentvalet i december år 2010 i huvudstaden Minsk. Mycket tyder på att regimen svarar lika brutalt på demonstrationerna nu som de gjorde då.

 • Italienska Röda korset räddar flyktingar i en flotte på Medelhavet 20.10.2016.

  250 migranter kan ha drunknat i Medelhavet

  Två förlista gummibåtar har hittats utanför Libyens kust.

  Ungefär 250 afrikanska migranter befaras ha drunknat i Medelhavet utanför Libyens kust, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

 • ESC ordnas i maj 2017 i Kiev

  EBU: Ryssland får delta i ESC via satellit

  EBU vill inte blanda in politik i tävlingen.

  Ryssland får möjlighet att delta i Eurovision Song Contest via satellitförbindelse, meddelar Europeiska rundradiobolaget EBU. Värdlandet Ukraina har bannlyst det ryska bidraget eftersom artisten har vistats på Krimhalvön utan lov.