Hoppa till huvudinnehåll

Brödköernas rike

Brödköerna är bara plåster
Brödköerna är bara plåster Brödköerna är bara plåster Bild: Yle/Lempiäinen bördkö 2014

Det delas ut mat 1,7 miljoner gånger årligen, berättar doktoranden Maria Ohisalo från Östra Finlands universitet. 30 000 personer besöker brödköerna varje vecka. Vi har sammanlagt 400 olika aktörer som sköter utdelningen.

Problemet är att de här organisationerna inte har lyckats samarbeta och har därför inte heller en gemensam stark röst. Nu fungerar utdelningen bara som ett plåster för en stund.

Vem står i brödkön?

I december publiceras den första undersökningen om matutdelning. Undersökningen omfattar hela landet och man har interjvuat sammanlagt 3 500 personer.

- De största grupperna som är i behov av mat är pensionärer och ensamstående och då borde man ju titta på vår pensionspolitik, tycker forskaren Maria Ohisalo.


Undersökningen har redan nu utökats till att omfatta även andra länder i Europa, som Grekland och Litauen, berättar Ohisalo.

Se även: Skall välgörenhet rädda välfärds-Finland
Välfärden smulas sönder

 • Alpo Jaakolas statypark, Loimaa

  En sagolik värld där natur möter konst.

  "En av de mest inspirerande platserna som jag känner till" – så beskriver musikern Heidi Niinimäki den här statyparken som finns i Loimaa.

 • Ån Tourujoki, Jyväskylä

  Naturskön å mitt i stadssorlet.

  Ån som en gång i tiden använts för stockflottning har idag blivit särskilt populär bland paddlare. Ta din kajak eller hyr en SUP-bräda och bege dig på ett naturskönt äventyr mitt i stadssorlet.

 • TeaHouse of Wehmais, Jockas

  En engelsk tesalong på landsbygden.

  Ett engelskt tehus mitt i den savolaxiska landsbygden! Här blandas den härliga doften av te med gödsellukt från ekologisk boskap.

 • Aslak and the Eskimos, Kuohijoki

  Två stadsbor grundade en sommarklubb på landsbygden.

  En originell sommarklubb mitt i ingenstans lockar bybor, sommargäster och förbipasserande resenärer.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle