Hoppa till huvudinnehåll

Horse Show-veckan pågår i Helsingfors

Den stora förändringen för årets evenemang är tävlingsplatsen som har flyttat från Arenan till Helsingfors Ishall med ett femårigt kontrakt.

- Vi är optimistiska och hittills har allting gått väldigt bra. Det skall fungera och det som inte fungerar i år tar vi ödmjukt emot och förbättar, säger evenemangsdirektör Tom Gordin till Yle Sporten.

Hittills har biljettförsäljningen löpt bra men det krävs ännu en slutspurt för att evenemanget inte skall gå ekonomiskt på minus.

Förberedelserna för Horse Showen är igång i Helsingfors Ishall.
Förberedelserna för Horse Showen är igång i Helsingfors Ishall. Förberedelserna för Horse Showen är igång i Helsingfors Ishall. Bild: Yle helsingfors ishall

- Vi har legat hela tiden 10-15 procent före tidtabellen. Nu blir det spännande att se om vi bara har lyckats väcka gamla besökare eller om vi faktiskt har fått tillskott, men det ser bra ut, konstaterar Gordin.

Evenemangets höjdpunkter är banhoppningens Grand Prix på lördag och världscuptävlingen på söndag där det gäller att hålla ögonen på en viss finländare.

- Publiken ska följa med noga vad Anna-Julia Kontio gör. Hon är med alla mått mätt stor och bra. På en bra dag är hon med och kämpar om tätplatser, tror Gordin.

Dresyrryttarna tävlar på torsdag och lördag

En av finländarna i tävlingen är Eevamaria Porthan-Brodell som kvalificerade sig för VM tidigare i år.

- Nivåmässigt går det inte att jämföra VM och Horse Show. Det känns ändå stort att tävla inför hemmapublik i Finlands största hästevenemang. Jag tror att jag till och med kan känna mig mer nervös här än på VM, säger Porthan-Brodell.

Porthan-Brodell har tävlat flera gånger tidigare i Horse Show men det har gått flera år sedan hon var med senast. Hon bodde flera år i Danmark och flyttade tillbaka till Finland ifjol.

- Jag har för första gången på länge en sådan häst som kan tävla på en så här hög nivå. Jag minns från barndomen hur stort det var med Horse Show. Det här är trots allt den enda chansen man har i Finland att se världsstjärnor och hästar som håller världsklass, säger Porthan-Brodell.

Helsinki International Horse Show sänds i TV2 och på Yle Arenan. Sändningen på lördag pågår kl. 15.00-19.00 och söndag kl. 14.45-18.00.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport