Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstadsregionen förbereder storgymnasium

Topeliusgymnasiet i Nykarleby
Arkivbild. Nykarleby kan tänka sig att deras gymnasium ingår i ett stort regiongymnasium från 2016. Topeliusgymnasiet i Nykarleby Bild: Yle/Kjell Vikman topeliusgymnasiet

Kommunerna i Jakobstadsregionen förbereder en ansökan om ett gemensamt regiongymnasium.

Initiativet kommer från skoldirektörerna och en av de grupper som utreder kommunstrukturen i regionen.

Stadsstyrelsen i Nykarleby sa enhälligt ja till att ansöka om upprätthållartillstånd för ett regiongymnasium med gemensam administration.

- Staten har aviserat att gymnasierna ska bli betydligt färre. Statsandelarna skärs ner och det blir allt svårare att driva gymnasium med statliga medel. Kommmunerna lägger till mera pengar varje år, säger stadsdirektör Gösta Willman i Nykarleby.

Också Pedersöre, Jakobstad, Kronoby och Karleby ska ta ställning till förslaget.

Verksamhet på fem orter

Tanken är inte att verksamheten läggs ner på någon ort. Det är i stället via gemensam förvaltning som kommunerna ska spara pengar.

- Man kan få stordriftsfördelar. Använda lärarkrafterna mer flexibelt och få ett bredare kursutbud, säger Willman.

Upprätthållartillstånden för gymnasierna ska förnyas hösten 2015 och enligt Willman vill regionen på det här sättet vara beredd på en förändring ifall de enskilda kommunern inte uppfyller kraven.

Planen är att bildningsdirektörerna i regionen nu ska förbereda en gemensam ansökan om upprätthållartillstånd. Tidigare krävde Undervisningministeriet att eleverna är minst 500 i ett gymnasium, men den siffran finns inte längre klart utskriven.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten