Hoppa till huvudinnehåll

Permitteringar kan drabba vården

Korridor på VCS akutpoliklinik
Sjukhuskorridorerna kan bli tommare än i dag. Korridor på VCS akutpoliklinik Bild: Yle/Roger Källman akutpoliklinik

Personalen vid Vasa sjukvårdsdistrikt permitteras i två till tre veckor under nästa år, enligt ett av de budgetförslag som styrelsen diskuterar just nu. Det är inte det mest radikala förslaget.

Under måndagens styrelsemöte stod det klart att situationen blir ytterst svår nästa år. Det budgetförslag som just nu ligger på politikernas bord innebär en kostnadsökning på 2,4 procent jämfört med budgeten för år 2014.

Tufft krav från Vasa stad

Det duger inte alls, enligt distriktets medlemskommuner. Vasa stad, den största enskilda betalaren, kräver att budgeten för 2015 ligger 2,5 procent under budgeten för 2014. Det betyder hårt arbete för sjukvårdsdirektör Göran Honga.

Göran Honga
Göran Honga. Göran Honga Bild: Yle/Roger Källman sjukvårdsdistrikt
Vi är ålagda att lägga fram olika förslag. Permitteringarna är ett av dem

- Till nästa styrelsemöte kommer vi att ta fram tre olika budgetar så får politikerna ta ställning. Det här kommer inte att bli enkelt, meddelar Honga.

Förslaget, som han kallar nummer ett, är det liggande budgetförslaget. Nummer två innebär permitteringar i 2-3 veckor medan nummer tre innebär att specialiteter och avdelningar föreslås tas bort.

- Vi är ålagda att lägga fram olika förslag. Permitteringarna är ett av dem, säger Honga.

Borde permitteras i drygt en månad

Att avdelningar skulle försvinna ses inte som helt troligt med tanke på att den debatterade hjärtkirurgin ser ut att bli kvar. Då återstår permitteringarna. Och där är problemet att personalen borde vara permitterad i fem veckor. Annars ger det inte tillräckligt stor inbesparing.

- Men det går inte. Vi klarar inte heller fyra veckor. Det blir för svårt för verksamheten, säger Göran Honga.

Tre veckors permitteringar skulle ge 6 miljoner euros inbesparing. Men kravet är lite drygt 10 miljoner euro.

Vissa drabbas hårdare än andra

- Permitteringarna måste vara så korta att de inte i menlig grad påverkar vården. Har du stängt längre tider så söker sig patienterna någon annanstans och då blir det ändå en kostnad. Det är en prekär balans.

Om permitteringar blir aktuella kommer vissa yrkesgrupper att drabbas hårdare än andra.

- Vi måste hålla igång den akuta verksamheten. Min gissning är därför att den akuta personalen inte skulle vara permitterad i samma utsträckning som övriga.

Sjukvårdsdistriktets styrelse har nästa möte den fjärde november. Fullmäktige fattar slutgiltligt beslut den 24 november.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten