Hoppa till huvudinnehåll

Snart kan det vara slutrökt i Malax

En man röker
Arkivbild En man röker Bild: Yle/Tiina Karjalainen rökpaus

Malax överväger att bli en rökfri kommun. Redan nu är en majoritet av landets kommuner med och jobbar för ett rökfriare Finland. På måndag kväll tar kommunstyrelsen i Malax ställning till rökfriheten.

Personalchef Charles Granlund i Malax påpekar att det redan nu i kommunen finns flera rökfria arbetsplatser.

- Tack vare lagstiftningen är daghemmen och skolorna rökfria redan i dag, men till exempel inom förvaltningen och äldreomsorgen är situationen en annan. Där kan rökfriheten få den betydelsen att de extra pauserna är borta, säger Granlund.

Rökfriheten skulle innebära att rökning är förbjuden under arbetstid och tillåten bara under kaffepauserna. I kriterierna för rökfri kommun ingår också att kommunen skall hjälpa rökarna att minska på rökningen på olika sätt.

- Vi har inte det exakta konceptet om hur vi skall stöda det men någon form av stöd blir det. Beslutet om rökfri kommun gäller inte bara personalen utan också att hälsovården allmänt är skyldig att uppmärksamma det här med rökfri kommun i förhållande till invånarna, säger Granlund.

I Österbotten är Vasa, Vörå och Korsnäs redan rökfria kommuner. Om kommunstyrelsen går in för att göra Malax rökfri skulle det ske från och med första januari 2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten