Hoppa till huvudinnehåll

Spansk sköterska tillfrisknad från ebola

En sjuksköterska som vårdat en patient med ebolavirus på ett sjukhus i Madrid uppgavs ha smittats av ebola den 6 oktober 2014.
En sjuksköterska som vårdat en patient med ebolavirus på ett sjukhus i Madrid uppgavs ha smittats av ebola den 6 oktober 2014. Bild: Victor Lerena / EPA ebolasmitta

Den spanska sjukvårdaren Theresa Romero har tillfrisknat från ebola. Det visar preliminära provresultat i Madrid. Samtidigt har en man isolerats för ebola-utredning i Sverige.

Sjukvårdaren Theresa Romero har vårdats för ebola i närmare två veckor på ett sjukhus i Madrid. Provresultat på söndag visade att hon nu tillfrisknat.

Den 44-åriga Romero smittades då hon deltog i vården av två spanska missionärer som avled i viruset. Hon var den första som smittades av ebola utanför Afrika.

Romero själv har sagt att hon kan ha blivit smittad då hon rörde vid sitt ansikte med de handskar som hon haft på sig i samband med vårdarbetet.

I Spanien befinner sig fortfarande 15 människor i karantän, bland dem Romeros man, men de har inte uppvisar symptom för sjukdomen.

Enligt nyhetsbyrån AP har Romero inte ännu blivit informerad om att myndigheterna avlivade hennes hund, i stället för att isolera den, då hon hade insjuknat i ebola.

"Låg ebola-misstanke" i Sverige

På söndag kväll fördes en sjuk man från Arlanda flygplats till en högisoleringsavdelning på Karolinska sjukhuset för utredning om han har ebola.

Mannen satt på en bänk på Arlanda och kräktes när sjukvårdspersonal tillkallades.

Han ska ha kommit med ett plan från Mellanöstern, men det är oklart från vilket land hans resa startade ursprungligen.

Anna Nergårdh som är chefsläkare på Stockholms läns landsting uppgav för Sveriges radio att misstanken om ebola bedöms som låg. Svaret väntas inom ett par dygn.

Alla platser på Arlanda där mannen befunnit sig decinficerades, men ingen annan isolerades.

EU:s utrikesministrar samlas i Luxemburg i dag bland annat för att diskutera hjälpen till de länder i Västafrika som drabbats värst av epidemin.

Läs också