Hoppa till huvudinnehåll

Spekulationer och gissningar präglar spaningarna

HMS Kullen på spaningspådrag i den svenska skärgården.
HMS Kullen på spaningspådrag i den svenska skärgården. Bild: EPA / MARKO SÄÄVÄLÄ hms kullen

Vår Sverigekorrespondent Ingemo Lindroos befinner sig vid Mysingen i Stockholms södra skärgård där spaningarna efter den misstänkta ubåten pågår som bäst. Enligt Lindroos letar man nu i ett annat område än där man startade spaningarna.

Journalisterna och tv-teamen tvingas leta sig fram här så gott det går med hjälp av tips från olika håll, eftersom Försvarsmakten inte berättar hur och var de jobbar.

I går publicerade försvaret en bild på vad man trodde vara en ubåt. Bilden hade kommit från en privatperson, och observationen hade gjorts vid Jungfrufjärden, det vill säga norr om Mysingen, säger Lindroos. Det var den tredje observationen inom loppet av bara några dagar.

Många frågetecken

Det har inte kommit några nya uppgifter om den svartklädda man som sägs ha vadat i land någonstans i området. Han ska ha rört sig i skärgården på ett konstigt sätt i trakten av Korsö, som är ett militärt skyddsområde.

Enligt Ingemo Lindroos ger läget just nu verkligen utrymme för många vinkar och tips från allmänheten och skärgårdsborna är engagerade. Och det rör sig fritidsbåtar i kölvattnen på försvarsmaktens farkoster. Alla hoppas få en glimt av vad det kan vara som gömmer sig i de svenska vattnen.

Folk spekulerar också i hur det kan ha gått för besättningen om det faktiskt finns en skadad ubåt på havsbotten. Kan de ha klarat sig och har de i så fall gått i land någonstans?

"Försvaret klarar inte av ubåtsjakten"

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes