Hoppa till huvudinnehåll

"Tiden kommer att visa att ni har fel"

Den amerikanska fängelsechefen James Conway besöker ett norskt fängelse.
James Conway, pensionerad fängelsechef från USA, besöker fyra nordiska fängelser. Den amerikanska fängelsechefen James Conway besöker ett norskt fängelse. Bild: Yle/Åsa Svarvar the norden

Vi pratar inte med varandra, utan tiger och är för oss själva. Vi känner inte våra grannar - vi vill inte ens göra det - och skapar därmed ett avstånd mellan människor som kunde hjälpa varandra i stället. Och eftersom vi förnekar vårt kristliga arv och de kristliga värderingarna, så är vi helt enkelt dömda till undergång om vi inte ändrar våra vanor.

Det här, och mycket mera, säger sex utlänningar om oss nordbor och vårt nordiska välfärdssamhälle. Vi bjöd in dem för att genom en utomståendes öga titta på hur vi lever i Norden. Hur reagerar andra på våra värderingar, vår livsstil, vår moral, vårt samhälle? Hur fungerar vårt omtalade nordiska välfärdssamhälle? Vilka dolda sidor och problem har vi?

Forskningar, undersökningar, statistik, you name it - samma budskap kommer från många håll: i Norden har vi det bra! Här är det relativt jämställt, folk mår bra, och vi är lyckliga - vad mera kan vi önska oss? Nå, tydligen är ganska mycket åt skogen här i Norden, om man får tro våra inbjudna gäster.

Sex teman, sex avsnitt

Vi ville se på våra nordiska värderingar och vårt samhälle på ett nytt sätt. Därför skapade vi en serie som fick namnet The Norden. Grundidén är simpel. I varje avsnitt har vi ett tema och en gäst. Temat är på ett eller annat sätt knutet till det nordiska samhället. Gästen representerar på ett eller annat sätt det tema som vi behandlar. Men gästen kommer från ett annat land, och genom gästens ögon får vi uppleva vilka värderingar och vilken moral vi har i Norden jämfört med gästens hemland.

Vi har valt att visa upp vår fångvård, vårt arbete, genus, religion i Norden, polisväsendet och familjen. Vi är inte ute efter att kritisera det nordiska samhället, de värderingar vi står för, eller de val vi gjort. Vi vill inte heller självgott klappa oss nordbor på ryggen och berömma hur bra vi gjort det för oss själva. Snarare försöker vi leverera tankeväckande frågor i ett paket som är lätt att se på - underhållande fakta helt enkelt, ett dokumentärt sätt att se på några aspekter av det nordiska.

Hur gör ni, hur gör vi?

Den pensionerade fängelsechefen James Conway från Attica Correctional Facility i delstaten New York i USA är på sitt första besök i Norden. Vi tar honom med till ett fängelse i Tavastehus, en öppen anstalt utanför Stockholm och ett maximum security-fängelse utanför Kumla i Sverige, samt som pricken på i:et det nybyggda Halden fengsel i Norge.

James jobbade i 38 år på Attica Correctional Facility i delstaten New York i USA. Han har åsikter om det mesta - allt från odugliga gångjärn på dörrarna, till hur det är möjligt att det finns klädhängare i cellen (”du kan lätt sticka ut ögon med dem”). Varför spelar fängelsepersonalen fotboll eller bordtennis med fångarna? Och hur i all sin dar är det möjligt att fångarna har en musikstudio till sitt förfogande inne på fängelseområdet?

Rubriken till den här artikeln är ett citat av James, när han försöker sammanfatta det han sett av den nordiska fångvården, dess värderingar och dess metoder.

Gästernas domar

Det som James överlag kritiserar är hur vi i Norden behandlar den som begått ett brott.

– De nordiska fängelserna utgör ju inget straff! Du ska inte ha bekvämt i fängelset. Om du har begått ett brott så är du inte heller berättigad till något som helst privatliv i fängelset. Dina rättigheter till sånt lämnar du utanför porten när du åker in i fängelset. Det kan kännas obekvämt för dig när du sitter på toan, framför andra människor. Men vem bryr sig.

Oberoende av om du håller med James eller ”Norden” i det här fallet, så kan du kanske förstå James poäng - har mördare, våldtäktsmän och andra fångar det för bra ställt i våra fängelser i Norden?

När vi tar oss an familjen berättar vi t.ex. för vår italienska gäst Carlo att begravningar utan anhöriga blir allt vanligare i Norden. Carlo, som kommer från Sicilien, är förfasad över det här.

Vår ryska gäst Maria tycker att vi lägger tid och resurser på strunt som ”hen” - män är män, kvinnor är kvinnor. I avsnittet om poliser, får Los Angeles-polisen Peter Whittingham höra att poliserna i Norge inte får bära vapen. Totalt idiotiskt, tycker han, och konstaterar:

– Om du som polis inte har vapen, men din motståndare har ett vapen, så förlorar du kampen, helt enkelt.

Internationellt intresse

Serien har redan före sändning väckt ett internationellt intresse, och diskussioner på YouTube och Reddit har tagit fart, på basis av en trailer publicerad på engelska.

The Norden visades första gången på Yle Fem och Yle Arenan under oktober och november 2014. Serien sänds i repris på samma kanaler med start 12.1.2016


The Norden på Yle Arenan

Läs också:
Världens mest humana fängelse är nordiskt
The Norden storsuccé på nätet
The Norden: “Why don´t you just give them the keys?”

Läs också