Hoppa till huvudinnehåll

The Norden storsuccé på nätet

Webbsidor som lyfter fram The Norden.
"The Nordens" trailer har väckt debatt och skapat stort intresse på webben Webbsidor som lyfter fram The Norden. Bild: Yle/John Stark the norden

Trailern för Svenska Yles nya dokumentärserie The Norden har setts över 140 000 gånger på Youtube och diskuterats i en mängd olika diskussionsforum på nätet.

På tisdag kväll sänds det första avsnittet av dokumentärserien The Norden, där en utlänning betraktar det nordiska välfärdssamhället och de nordiska värderingarna ur sitt eget perspektiv.

Seriens trailer visar en del av det första avsnittet, där den pensionerade amerikanska fängelsechefen James Conway besöker Haldenfängelset i Norge.
Redan före premiärsändningen på Yle Fem och Yle Arenan har intresset varit stort. Trailern har setts över 140 000 gånger, ett flertal webbsajter har skrivit artiklar om serien och framför allt har trailern skapat en hel del debatt.

Debatten går het

På amerikanska Business Insiders webbsida debatterar läsare bland annat om att religionens betydelse i det amerikanska samhället kontra det norska samhället har en direkt inverkan.

Om du behandlar människor som djur, så beter de sig som djur

Sajten Inquisitr stoltserar i sin rubrik med att trailern tar en titt in i Haldenfängelset, "där det inte finns några galler, och internerna har plattskärmstevear".

På LiveLeak konstaterar signaturen DonOgg att "om du åker i fängelse, så verkar Norge vara ett gott val. Jag menar, jag har haft sämre semestrar än det här ..."

På den samlande sajten Reddit finns flera diskussionstrådar ägnade åt dokumentärens trailer. Sammanfattat kan man säga att kommentarerna ofta konstaterar att det nordiska systemet helt enkelt inte går att implementera i det amerikanska samhället.

"Om du behandlar människor som djur, så beter de sig som djur", säger signaturen Eatingdonuts, och hänvisar till trailern. I trailern säger den amerikanska fängelsechefen James Conway bland annat att "ett fängelse ska inte vara bekvämt. Samhället ska vara bekvämt, men en intern har gett upp rätten att vara i samhället genom att begå allvarliga brott. Därför ska internen inte bli bortskämd."

Signaturen Dont_touch_my_coffee konstaterar att "internernas celler i Halden är 10 gånger trevligare än min lägenhet. Jag önskar att jag hade ett sådant där kök, och professionella instrument att spela med", och syftar på att det inom Haldenfängelset också finns en hel musikstudio till fångarnas förfogande.

En av huvudorsakerna till att den amerikanska fängelsechefen James Conway är minst sagt återhållsam och skeptisk till den nordiska fångvården och dess metoder är att han har en så pass lång erfarenhet från Attica Correctional Facility. Där kunde fångarna göra vapen av vad som helst, och James har sett mycket blod inom fängelseväggarna under sina dagar. Därför tror han inte till exempel på den norska fångvårdsprincipen, som är "en stålhand i en silkesvante".

"Fångar tolkar mycket lätt din vänlighet som en svaghet, och den utnyttjar de", säger Conway. Hittills har Halden klarat sig undan större missöden mellan fångar och personal. Conway tror ändå att det bara är en tidsfråga innan något allvarligt inträffar. På Reddit skriver användaren Thaffy att "... om det har fungerat så här länge [på Halden], så kan man bara hoppas att den här fängelsestilen kommer att lyckas."

Elstängsel vid Kumla fängelse
Fängelset i Kumla i Sverige är också med i första avsnittet av "The Norden". Elstängsel vid Kumla fängelse Bild: Yle/John Stark elstängsel

James Conways inställning uppskattas inte av alla. På Twitter skriver @Gadzooksbuddha att "trailern är otrolig" och fortsätter: "den här pensionerade fängelsevakten har glömt varför folk sätts i fängelse."

På Youtube skriver användaren Luis Garcia helt enkelt: "den ena vill bestraffa människor som bryter mot lagen, och den andra vill rehabilitera interner".

I ett mejl till Svenska Yle kommenterar Jan Strømnes, som representerar Haldenfängelset i trailern och i programmet, kort och gott att "...dette skal bli interessant!". Serien börjar sändas av NRK med start tisdagen den 28 oktober.

Premiär tisdagen den 21 oktober på Yle Fem och Yle Arenan kl. 19.00.

Läs också:
Världens mest humana fängelse är nordiskt
"Tiden kommer att visa att ni har fel"
The Norden: “Why don´t you just give them the keys?”

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle