Hoppa till huvudinnehåll

Olyckan förändrade Andy Sundqvists liv

Andy Sundqvist och några av hans tavlor
Andy Sundqvist och några av hans tavlor Andy Sundqvist och några av hans tavlor Bild: Yle/Ann-Sophie Sandström andy sundqvist

På åttiotalet var Andy Sundqvist dansare i rockgruppen Ragnar Hare. Sen vistades han en tid i Frankrike och blev intresserad av konst. Han kom tillbaka till Finland, gifte sig och fick sex barn. Han minns ingenting av den allvarliga trafikolycka som han råkade ut för när han var sju år gammal.

Idag är Andy frånskild och än en gång bosatt i hemstaden Jakobstad, och han ägnar sig åt att måla färgsprakande tavlor. Han minns ingenting av sin tidiga barndom, och han har inga minnen av den allvarliga trafikolycka som han råkade ut för när han var sju år gammal.

Andy Sundqvists tavlor är abstrakta och färgglada, och vissa av dem har finurliga namn som blir begripliga först när man har betraktat tavlan en stund. Andy har inte så lätt att uttrycka sig när han talar, men hans konstverk är synnerligen uttrycksfulla.

Andy Sundqvist, nära den plats där han var med om en svår olycka år 1973
Andy Sundqvist, nära den plats där olyckan inträffade år 1973 Andy Sundqvist, nära den plats där han var med om en svår olycka år 1973 Bild: Yle/Ann-Sophie Sandström andy sundqvist

Idag börjar Andy närma sig de femtio, han bor i Jakobstad och njuter av att kunna ägna sig åt sin konst.

Barndomen och olyckan

Hurudan var då Andy, eller Anders som han egentligen heter, när han var liten?

- Han var ett solskensbarn, berättar Berit Sundqvist, Andys mamma.

Anders var väldigt snäll, alltid på gott humör, och han kunde leka i timmar med sina små leksaksbilar. Och så älskade han att cykla.

Berit Sundqvist berättar om den ödesdigra dagen i september 1973 då allt förändrades.

- Andy hade just börjat skolan och kom hemrusande för att hämta sin cykel, han sa att han skulle åka iväg för att möta en kompis som cyklande från centrum.

Andy hade tidigare inte fått cykla längs Vasavägen, där man på den tiden fick köra 70 km/t, utan han hade bara haft tillåtelse att röra sig på småvägarna i radhusområdet där familjen bodde. När Andy den här dagen såg sin kompis komma trampande från stan svängde han över till andra sidan vägen utan att märka att det kom en bil.

Det blev en våldsam krock, och Andy kastades upp på bilen och sedan ner i asfalten.

Berit Sundqvist, Andys mamma
Berit Sundqvist, Andys mamma Berit Sundqvist, Andys mamma Bild: Yle/Ann-Sophie Sandström berit sundqvist

När Berit fick veta att Andy hade blivit påkörd rusade hon till stora vägen för att se vad som hade hänt. Hon tänkte att han kanske hade brutit ett ben eller så – men hon förstod att det var allvarligt när folk som hade samlats till olycksplatsen tog tag i henne och höll fast henne för att hon inte skulle gå närmare…

Sedan följde en lång tids ovisshet då Andy vistades på olika sjukhus.
Först låg han en vecka i Jakobstad, sedan en månad i Karleby, där han opererades av fem läkare i fem timmar. Efter det flyttades Andy till Helsingfors. Pojken hade fått svåra skallskador och låg i koma i ett par månader, och när han vaknade kunde han inte längre tala, och högra sidan av kroppen var förlamad.

Allt var förändrat

När Andy så småningom fick komma hem mindes han ingenting av olyckan, och ingenting av tiden före den heller. Allt var borta.
Och han var tvungen att börja lära sig tala och gå på nytt.

Den tidigare så snälla pojken hade blivit aggressiv, eftersom han inte kunde uttrycka sig. När han återvände till skolan klarade lärarna inte av honom, och assistenter fanns inte på den tiden, så Andy placerades i hjälpskola. Där vantrivdes han och blev en mycket bråkig elev.

Till slut lyckades Berit få papper på att Andy inte hörde hemma i hjälpskolan, och sonen fick gå de två sista åren i vanlig grundskola.

Barnskötare

Efter grundskolan jobbade Andy en tid på ett dagis, och sen utbildade han sig till barnskötare.

- Jag älskade att jobba med barn, säger Andy. Det var jätteroligt! Alla barnen tyckte om mig och de klättrade och klängde på mig hela tiden.

- När jag träffar småbarn brukar jag berätta att jag var dagistant förr i tiden, och att jag hade en lång röd kjol... Jag tycker om att skoja med barn, och de vet inte vad de ska tro!

Dansare i Ragnar Hare

I tonåren blev Andy Sundqvist intresserad av musik, och han och några kompisar bildade rockbandet Ragnar Hare.

Eftersom Andy på grund av sin hjärnskada hade problem med högra handen, och därför inte kunde han spela något instrument, kom man på idén att han i stället skulle bli gruppens dansare.
Ragnar Hare vann Rock-FN år 1983, och fortsatte att vara verksamma fram till år 1989.

- Det var roliga tider, säger Andy. Men det var också under den tiden som jag började dricka för mycket…

Frankrike

Efter tiden som dansare i Ragnar Hare sökte Andy Sundqvist till en musikskola i Oskarshamn. Där träffade han en fransk kvinna. Han följde senare med henne till Frankrike och bodde en tid nära Montpellier.

- Jag lärde mig aldrig franska, eftersom hon hade bott länge i Sverige och talade svenska, men i Frankrike blev jag intresserad av konst, berättar Andy.

Sen blev det problem med den franska flickvännen och Andy flyttade hem tillbaka.

- Där i Frankrike dricker man ju varje dag, och det gjorde jag också – och när jag kom tillbaka till Finland fortsatte jag att dricka. Det blev ett enda supande. Sen fick jag svåra kramper, och i något skede bestämde jag mig för att sluta helt och hållet.

Andy Sundqvist har nu varit nykter i tjugotre år.

Far till sex barn

I något skede kom det en kvinna in i Andy Sundqvists liv, och de gifte sig och köpte ett stort hus i Kovjoki. Det föddes sex barn, och Andy trivdes med att ta hand om barnen. Han hade då redan börjat ägna sig åt konst, men det blev inte så mycket tid över för det när barnen var små.

För några år sedan slutade och Andy valde att flytta tillbaka till hemstaden Jakobstad.

Två av Andy Sundqvists tavlor
Två av Andy Sundqvists tavlor Två av Andy Sundqvists tavlor Bild: Yle/Ann-Sophie Sandström samtal om livet

- Det var en tung skilsmässa, och jag undrade nog hur det skulle gå. Det var jobbigt att flytta till Jakobstad när de tre yngsta barnen skulle bo kvar med sin mor i Kovjoki. Men när jag väl hade flyttat, och nästan genast hittade en ateljé där jag kan måla mina tavlor, då kändes det som att jag fick ett nytt liv!

De tre äldre barnen bor, eller har bott, med Andy. Men de börjar redan vara så vuxna att de lever sina egna liv. På sommaren var de mindre barnen hos Andy varannan vecka, och under skolåret träffar de sin pappa på veckosluten.

- Jag älskar barn och jag skulle gärna jobba med barn igen, men just nu tar konsten nästan all min tid, säger Andy Sundqvist.

Berit Sundqvist, Andys mamma medverkar också i programmet, och hon berättar om den olycka som Andy själv inte minns, men som kom att förändra hela hans liv.

Samtal om livet med den självlärda konstnären Andy Sundqvist sändes första gången i Radio Vega den 16.10.14, och det sänds på nytt fredagen den 11.9.2015 kl. 11.03 och lördagen den 12.9.2015 kl. 20.03

BONUSMATERIAL:
I Yles arkiv hittar man material om både Andy och Ragnar Hare

Läs också