Hoppa till huvudinnehåll

Redo att öppna hjärtkirurgin i Vasa

Kalervo Werkkala
Kalervo Werkkala. Kalervo Werkkala Bild: HNS/Maria Moreno Crespo kalervo werkkala

Överläkaren Kalervo Werkkala blir pensionär i november. Han är redo att komma till Vasa i början av december för att starta upp hjärtkirurgin igen.

Det är den så kallade hjärtgruppen som fått kontakt med Werkkala. Han bor och jobbar i Helsingfors där han är överläkare i hjärtkirurgi vid HNS, Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, samt hjärt- och lungcentrumets biträdande direktör.

De posterna lämnar han i slutet av november då han pensioneras.

"Två år lämplig tid"

Men Werkkala, 67, jobbar gärna vidare.

- När den här möjligheten dök upp blev jag intresserad. Två är känns som en lämplig tid att fortsätta.

Senaste lördag gav hjärtgruppen sitt klartecken till att låta hjärtkirurgin fortsätta i två år till.

- I början av december kommer jag upp till Vasa. Så är det tänkt. Men det går ju inte på en eller två dagar att få igång verksamheten. Jag måste samla personalen, se vilka patienter som finns och så vidare. Normalt tar det upp till en vecka.

Öppnar efter nyår?

Men, konstaterar Werkkala, julen kommer ju emot.

- Folk brukar vilja ta ut ledigt då. Så det kanske är mer lämpligt att öppna verksamheten först efter nyår.

Har du några kopplingar till Vasa?

- Inte direkt. Jag har jobbat på hälsovårdscentralen i Kauhava under många års tid. Min fru har jobbat i Seinäjoki. Själv kommer jag från Vilppula-Mäntä i Birkaland.

Och hur var det då med lönen? I början florerade uppgifter om att Werkkala skulle ha begärt dubbel ersättning för att komma, upp till motsvarande 30 000 euro per månad.

- Det rör sig inte alls om sådana summor numera. En del saker bygger på missförstånd. Nu handlar det om en vanlig överläkarlön samt jourtillägg.

Och bostaden och reseersättningen?

- Det är inte längre tal om någon ersättning för resor. Kan man hyra bostad genom sjukhuset så är det bra. Annars hyr jag privat.

Inte krav, utan önskemål

Enligt Werkkala berodde de inledande misstagen på att man hade bett honom komma med önskemål om ersättning. Men det rörde sig alltså om önskemål. Det var inga krav som han ställde.

Werkkala ska jobba tre veckor i Vasa per månad. En vecka per månad kommer han att vara forskningsledig och åka hem till Helsingfors