Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland tar ubåtsjakten med ironi och humor

Den ryska statliga tv-kanalen Pervyj Kanal rapporterar om ubåtsjakten i Sverige.
Den ryska statliga tv-kanalen Pervyj Kanal rapporterar om ubåtsjakten. Skärmdump från 1tv.ru. Den ryska statliga tv-kanalen Pervyj Kanal rapporterar om ubåtsjakten i Sverige. Bild: Skärmdump pervyj kanal

Ubåtsjakten som pågår i Stockholms skärgård har nu blivit en stor nyhet också i Ryssland. Där går rapporteringen i en lätt, ironisk ton med inklippta bilder från komedifilmer, rapporterar Anders Mård från S:t Petersburg.

Anders Mård som är Svenska Yles medarbetare i S:t Petersburg berättar att den svenska ubåtsjakten för första gången var en stor nyhet i de statliga tv-nyheterna på måndagskvällen.

- Det är mycket ironi kring den svenska försvarsmaktens jakt. Här pratas det om att svenska försvarsmakten ser spöken från kalla kriget, att det är en massa spekulationer och att det inte finns några bevis, säger Mård.

Hur uttrycker man den här ironin?

Man går tillbaka till Sovjettiden och ubåtsjakterna på den tiden, när svenska försvarsmakten trodde att man hade ubåtar där, men sedan visade det sig vara fiskstim och minkar.

Anders Mård säger också att man i de ryska tv-nyheterna plockar in klipp från ryska komedifilmer om ubåtar som är ute på äventyr i Östersjön.

- Här tar man det verkligen inte på allvar, åtminstone inte i medierna.

Vad säger politikerna i Ryssland och den ryska ledningen?

- Ryska ledningen har ju inte sagt någonting officiellt ännu. Informationsgången sköts åtminstone nu av det ryska försvarsministeriet, och de gick ju ut ett par dagar sedan med ett helt sakligt officiellt uttalande: att de har kontakt med alla sina ubåtar och att ingenting konstigt är på gång.

Omfattande spaningar pågick i en vecka

En anonym källa vid det ryska försvarsminister har också uppgett att det i själva verket kan röra sig om en nederländsk ubåt, en uppgift som Nederländernas försvarsministerium har dementerat.

Kan det handla om rysk verksamhet i Stockholms skärgård?

- Jag tror att det helt klart kan handla om rysk verksamhet i Stockholms skärgård. Det har man ju sysslat med förut och risken finns att man gör det nu också. Man måste komma ihåg att Ryssland har stora intressen i Östersjön med gasledningar och oljetransporter.

- Och nu har Ryssland satsat stora pengar på att utveckla sin armé de senaste åren. Man är intresserad av att flytta fram sina positioner i Östersjön och Ryssland är alltid intresserat av att försöka dominera på de områden man agerar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes