Hoppa till huvudinnehåll

Sverige: Mystisk vadande man hittades

Spaningarna fortsätter i Stockholms skärgård
Spaningarna fortsätter i Stockholms skärgård Bild: Yle ubåtsjakt

Spaningarna efter en eventuell främmande ubåt i Stockholms skärgård fortsätter enligt Försvarsmakten med full styrka. Försvaret har inte gett ut detaljer om nattens spaningar.

Ett beslut om huruvida operationen ska fortsätta kommer senare i dag. Spaningarna har pågått i drygt fyra dygn.

Den svenska ubåtsjakten har kritiserats och ifrågasatts av svenskarna, och på sociala medier florerar ironin. Där föreslås bland annat att det är Loch Ness-odjuret som spökar eller att Rysslands president Vladimir Putin tagit sig ett dopp.

Metande pensionär i jeans

Sveriges TV4 har avslöjat identiteten på den svartklädda man som setts vada omkring i vattnen runt Sandhamn. Försvarsmaktens underrättelsetjänst och Säkerhetspolisen Säpo har letat intensivt efter mannen under de senaste dagarna.

Omfattande spaningar pågick i en vecka

Mannen som misstänkts för att vara spion för främmande stat har visat sig vara den svenska pensionären Ove från Stockholmsregionen som brukar meta i skärgården. Han brukar vara klädd i blåjeans och bär ryggsäck på sina fiskefärder, och det är de facto vad som syns på de bilder som tagits av honom.

– Jag brukar fiska där ute, och man kan få en del. Men just den här dagen fick jag inget, säger han.

Han fotograferades av en privatperson, som sedan larmade försvaret som i sin tur sedan kontaktade Säpo. Själv har han inte kontaktats av någon.

- Lustigt, tycker han själv om uppståndelsen, enligt Expressen.

  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes