Hoppa till huvudinnehåll

Tygtryck med potatis, penna och pappersrulle

Kuddar med geometriska former
Kuddar med geometriska former Kuddar med geometriska former Bild: YLE/Strömsö mönster

Gör dina egna inredningstyger med egna mönster i valfria färger och geometriska former. Svart-vit inredning med gul accent är populärt men det är förstås lätt att välja färger som passar den inredningsstil man har. En halverad potatis kan skäras till vilken form som helst och användas som stämpel i bästa 70-80-tals anda.

Komplettera med hushållspappersrulle och en helt vanlig penna med suddgummi i toppen så kan du själv enkelt göra fler stämplar och former. Tryck med tygfärger på tyg eller vanliga hobbyfärger på papper och kartong. Här sydde Lee kuddar till soffan men man kan ju även göra eget presentpapper, kort eller egna lakan och gardiner!

Du behöver:

potatis
tom pappersrulle
penna med suddgummi i ändan
pensel
tygfärger
tyg
gamla tidningar
eventuellt snygga band att göra egna textilmärken till kuddarna med
Innerkuddar/vadd

Gör så här:

Nya tyger ska gärna tvättas och strykas före tygtryck så håller trycket bättre, men här valde Lee att inte tvätta linnetyget eftersom det blir en annan struktur då.

1. Planera dina mönster, vad du vill trycka och hur.
2. Klipp till önskade bitar tyg.
3. Placera det släta tyget på en gammal tidning så att inte trycket lämnar färg på bordet.
4. Skär till en halverad potatis till önskad form och måla färg på den
5. Tryck figuren på önskad plats. Måla ny färg på för varje tryck och upprepa till du fått önskat resultat. Ta hjälp av linjal för att få raka linjer om du tycker det behövs.
6. Låt torka.
7. Fixera färgen enligt anvisningarna på färgburken, oftast genom att stryka med strykjärn på baksidan av tyget i fem minuter.
8. Sy önskad produkt. Om du syr kuddar är det extra snyggt att klippa en liten bit av ett textilt band, som ett vanligt sidenband, och vika in det och sy fast i sidsömmen så får du egna ”etiketter” på kuddarna så att det ser extra lyxigt ut.

Med pappersrullen får du enkelt cirkelmönster eller varför inte en mån-form om du böjer till öppningen på rullen. Suddgummiändan på en vanlig blyerts kan även skäras till önskad form, som en liten vimpel t ex eller användas som sådan för att få fina prickar.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk