Hoppa till huvudinnehåll

ÅA-forskning: Nanopartiklar kan stoppa bakterier på sjukhus

Det är via olika beröringsytor, som dörrhandtag och stolskarmar, som bakterierna ofta sprids på sjukhus.
Den nya Åbo Akademi-ledda forskningen går ut på att man stryker nanopartiklar av olika material, till exempel silver på beröringsytorna.
Nanopartiklarna gör att bakterierna inte trivs eller förökar sig där.

Akademiforskare Jarkko Saarinen vid ämnet papperskemi i Åbo Akademin medverkar i det fyra år långa forskningsprojektet bekostat av Finlands akademi. Med i projektet är även Åbo universitet och Tammerfors tekniska universitet.
Enligt Saarinen är syftet med projektet att ta reda på hur bra nanopartiklarna lämpar sig som skydd mot just bakteriespridning på sjukhus. Samtidigt forskar man också i hur man kan använda nanopartiklar i pappersfilter för vattenrening.

Det som definierar en nanopartikel är att den är väldigt liten. Enligt Saarinen är en nanopartikal cirka 10 000 gånger tunnare än ett hårstrå.

Hur man ska få partiklarna att fastna på beröringsytorna och vilken inverkan de har på människokroppen undersöker man nu vid akademin. Förhoppningsvis bidrar bakterieforskningen till att man kan hitta liknande lösningar även mot virus, till exempel ebola.