Hoppa till huvudinnehåll

En av dem är Finlands lucia

På onsdag presenterades de tio luciakandidaterna för pressen. Det var nervöst för flickorna, för få av dem hade tidigare gett intervjuer - för att inte tala om att sjunga a cappella inför en tv-kamera. Men alla tio klarade det med glans.

I Folkhälsans seniorhus i Brunakärr var det liv och rörelse redan strax efter kl 8 på onsdagsmorgonen då årets tio luciakandidater var på besök. Ute i korridoren riggades ett sminkbord upp och Heidi Kjellman bättrade på de redan söta flickornas smink. Det syntes tydligt att invånarna i seniorhuset var glada över att få se skymten av flickorna. En del fick till och med en pratstund med dem.

Bland de tio kandidaterna finns det i år en från Björneborg, vilket är lite ovanligt. Från Jomala på Åland kommer också en flicka. Resten av kandidaterna är hemma från huvudstadsregionen, Åbolands skärgård, Österbotten och en från Västnyland.

Flera av flickorna har musik som sitt kära intresse, och det hördes verkligen då de gav sitt sångprov. En av kandidaterna hade sånglektioner i klassisk sång i bagaget. Få se om vi år får höra luciasången framförd med en klassiskt skolad röst.

Lärare, matros, sjukskötare...

Flera av kandidaterna hade siktet på att bli lärare eller barnträdgårdslärare i framtiden, men det talades också om vårdyrken. Det mest exotiska yrket som dök upp var matrosyrket. En av kandidaterna var faktiskt redan utbildad lättmatros men hon tyckte arbetstiderna var för oregelbundna så hon håller nu på med en annan utbildning.

Det verkade också vara populärt bland kandidaterna att ta ett mellanår: Två av kandidaterna hade spenderat ett år utomlands som au pair, och var jätte nöjda över sina utlandsvistelser.

"Fokusera gärna på insamlingen"

Från Folkhälsans sida ville man poängtera för flickorna att de gärna skall fokusera på insamlingen.

- Det är egentligen ingen skillnad vem av er som blir vald till lucia, huvudsaken är att vi aktiverar folk att delta in den viktiga insamlingen, sade informationschef Camilla Westerlund.

Luciainsamlingen samlar i år in pengar för att stöda barnfamiljer, som har det svårt i sin vardag. Det handlar om att hjälpa mänskor som upplever våld i nära relationer, kamratstöd för tonårsföräldrar, och stöd för blivande mammor. Insasmlingen pågår ända fram till den 31.1.2015.

De tios dag fortsatte efter presentationen med en gemensam lunch på Folkhälsans seniorhus, där de bland annat fick träffa fjolårets lucia Elin Andersson. Hon gav dem goda råd för tiden fram till att nya lucian utses. Dessutom påminde hon dem om att njuta av luciatiden från den 13 december och den intensiva månaden framöver. De nio kandidaterna, som inte blir valda till lucia, har möjlighet att sjunga med i luciakören.

Ett besök på Gyllenbergska villan på Lövö står ännu programmet innan De tios dag är slut.

På söndag startar röstningen

Röstningen inleds söndagen den 26.10.2014 och man kan rösta via webben, per sms eller genom att lämna in en röstsedel. Den 27.11 kl 12 står det klart vem som blir Svenskfinlands lucia 2014.

En längre presentation av de tio kandidaterna startar måndagen 3.11 både här på svenska.yle.fi/lucia och i Hufvudstadsbladet.

Här kan du rösta på din kandidat

Årets luciakandidater

1. Amanda Stenius, Helsingfors
2. Vanessa Eriksson, Jomala
3. Anna Nylund, Purmo
4. Emilia Nygård, Sjundeå
5. Frida Hasselblatt, Esbo
6. Majken Stenberg, Helsingfors
7. Olivia Andersson, Solf
8. Katariina Karjala, Björneborg
9. Sara Lindholm, Esbo
10. Moa Nyström, Korpo

Vi direktrapporterade från Folkhälsans seniorhus på De tios dag

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.

Nyligen publicerat - Lucia