Hoppa till huvudinnehåll

"Finland gör inte tillräckligt för att förhindra radikalisering"

Kapten Atte Kaleva forskar i radikalisering.
Kapten Atte Kaleva forskar i radikalisering. Kapten Atte Kaleva forskar i radikalisering. Bild: Yle/Anna Savonius Atte Kaleva,terrorismforskare

Terrorismforskaren Atte Kaleva är missnöjd med det förebyggande arbetet som görs för att nå de unga muslimer som hotas av radikalisering i Finland. Arbetet koordineras inte tillräckligt, säger han i en kommentar till Yle Nyheter. Lyssna på hela intervjun här intill!

Kaleva har suttit länge fången i Jemen med sin fru Leila Kaleva och han forskar själv i radikaliseringsprocesser.

- Skyddspolisen har fått lite mer resurser, det är allt, säger Kaleva.

Bristerna handlar enligt honom också om att terrorlagstiftningen inte är tidsenlig.

- Vi borde ha lagar som gör det lättare för myndigheter att arbeta, förklarar Kaleva.

Underrättelseverksamheten borde centraliseras

Enligt honom borde underrättelseverksamheten centraliseras så att man tar emot information, rekognoserar och analyserar den på samma plats. Därefter borde man dela ut det man kommit fram till.

Terrorforskaren Kaleva hoppas också att samarbetet med de muslimska imamerna i Finland kunde effektiveras, något som också nämndes vid den konferans för nordens somalier som hölls på Hanaholmen tidigare i veckan.

- Imamerna är ledare i sin krets, de kunde ta mer ansvar. De som löper risk att radikaliseras kunde tas omhand bättre. Enligt Kaleva kunde imamerna säga att "det du håller på med är inte godtagbart". Deras auktoritet har inte utnyttjats tillräckligt och samarbetet med dem kunde ge mera.

Atte och Leila Kaleva omedelbart efter hemkomsten till Finland
Paret Kaleva var länge fångar i Jemen. Atte och Leila Kaleva omedelbart efter hemkomsten till Finland Bild: Utrikesministeriet Atte Kaleva,jemen-kidnappning

Kalifatet drivmotor

Kaleva säger också att Islamiska statens besked att grunda ett kalifat fungerar som en stark drivmotor i radikaliseringsprocesser.

Isis meddelade i juni i år att rörelsen härefter vill kallas "den islamiska staten" och Abu Bakr al-Baghdadi är dess kalif. Han är inte bara Isis utan alla muslimers ledare.

-Om man är troende muslim och accepterar de salafistiska principerna så är kalifatets betydelse enorm, säger Kaleva.

Efterlyser lugnare debatt

Terrorismforskaren Atte Kaleva efterlyser en lugnare och mer analytisk debatt kring trosfrågor och särskilt kring de ungas radikalisering som förekommer i hela Norden.

- Hela debatten är för polariserad. Man borde ge imamerna och det muslimska samfundet lugn och ro att diskutera. Det är synd om imamerna om de upplever sig så trängda att de inte vågar säga någonting alls i rädsla för att bli misstänkta för jihadism, säger Kaleva.

Atte Kaleva gästade Yles morgontv i morse och gav därefter en kommentar till Yle Nyheter.

Läs också:
De ser sig själva som riktiga muslimer
"IS har dödat min bror"
Somalier i norden bildar nätverk
"De tror att de ska kämpa mot förtryck"
Isis utropar kalifat

Läs också