Hoppa till huvudinnehåll

Från Munamies till K!NG

K!NG är ett dancerock-band.
K!NG är ett dancerock-band. K!NG är ett dancerock-band. Bild: Bandets Facebook-sida. k!ng

Det finns knappast många i Finland som aldrig hört talas om Munamies. Mannen bakom karaktären är Riku Nieminen och han är mest känd för sina sketchroller i tv-programmet Putous. Det som inte alla vet är att förutom skådespelaryrket är Riku också musiker. Just nu koncentrerar han sig på sitt band, K!NG.

Riku Nimeinen är van vid att ge intervjuer som skådespelare, men det är fortfarande konstigt för honom att ge intervjuer i musiksammanhang. Det som många inte vet är att han har en lång musikalisk bakgrund. När han var liten så lyssnade hans mamma på mycket musik, han har växt upp med Michael Jackson, Van Halen och Queen. När han var nio år gammal började han på en musikklass.

- Egentligen ville jag inte alls det eftersom det innebar ett klassbyte och mina vänner blev kvar i min gamla klass. Men jag fick nya vänner och många av dem har jag fortfarande kvar, så det var ju tur det, skrattar Riku.

Trummorna - en passion

Riku fortsatte studera på musikinstitut. Trummorna var hans stora passion men eftersom familjen varken hade råd eller utrymme för trummor så började han i stället spela gitarr. Han spelade gitarr i tre år på musikinstitutet och sedan hade han äntligen råd att med egna pengar investera i trummor.

- När jag hade håltimmar så hoppade jag på cykeln och cyklade hem med väldig fart för att hinna spela trummor medan föräldrarna inte var hemma och lyssnade på oväsendet.

Tid för musikkarriären

Nu har Riku äntligen möjlighet att satsa på musikkarriären. Tillsammans med tre killar, Ville Aalto (keyboard), Samuli Kivelä(elgitarr) och Aleksi Kinnunen (eltrummor) bildar han dancerockbandet K!NG. De tar intryck av Lady Gaga, Muse, Kraftwerk och Justice.

K!NG gav ut sin första singel Another lover i våras och nu har även debutalbumet kommit till butikerna. Det speciella med K!NG är att bandet består av ovannämda fyra killar men alla låtar har olika solister. Bandet har valt att ha det så eftersom alla låtar har olika stämning och solisten har en stor roll i att förmedla känslan.Hela albumet kan du lyssna på här.

Bråk-problemet är löst

Det man bråkar mest om i band är musiken i turnébussen. Men killarna i K!NG har löst problemet fint och samma system borde man alltid tillämpa på hemmafester.

- Vi har Spotify kopplat till stereon och alla får turvis välja låtar och lägga dem i kön. Man får inte berätta vad man lägger till för låtar så det kan bli vad som helst som spelas ur högtalarna. Det är ganska roligt.

Musikens och skådespeleriets rytm

Lyssna på ljudklippet där Riku berättar om huruvuda skådespeleriet ger musiken idéer och inspiration och vice versa. Han har också intressanta tankar kring rytmen i musik och skådespeleri.