Hoppa till huvudinnehåll

Goda resultat med rökfritt Vasa

Företagshälsovårdare Catarina André
Företagshälsovårdare Catarina Andrén Företagshälsovårdare Catarina André Bild: Yle/ Malin Hulkki catarina andre

En rökfri kommun ger de rätta signalerna till barn och unga. De förstår att det inte är bra att röka, det är en av de positiva effekterna av att fimpa i kommunen, menar hälsovårdare Catarina Andrén.

Tidigare i veckan tog kommunstyrelsen beslutet att Malax ska bli en rökfri kommun. Det här gick Vasa in för i juli 2013. Även om det finns de som fimpat för gott var motståndet till en början stort.

- Det fanns de som tyckte att "snart får man ju inte röka någonstans", säger Andrén som märker att de som har slutat röka mår mycket bättre.

- Det är svårt att säga exakt hur många som har gett upp rökningen men det finns en del som har bett om hjälp och stöd. Och de som helt slutade röka mår ju förstås mycket bättre. Vi har erbjudit avvänjningsalternativ i form av plåster eller tuggummi. Sedan följer vi alltid upp med personen för att se hur det har gått. Det verkar hjälpa. Det är svårt att sluta röka och stöd betyder mycket, säger Andrén.

Rättvisare på arbetsplatsen

Det må ha funnits ett visst motstånd mot beslutet att Vasa stad blev rökfritt, men de flesta var positivt inställda.

- Det blev kanske lite mera rättvist. Speciellt om man ser det ur ickerökarnas synvinkel. Det är inte lika "okej" att bara sätta sig ner och ta en paus på fem minuter medan en rökpaus inte väcker någon uppmärksamhet.

Fördelarna med att bli en rökfri kommun är många men Andrén anser att en av de bästa effekterna är påverkan på unga.

- De ser att rökning är något som inte ska understödas.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten