Hoppa till huvudinnehåll

Husprojekt hos lantisen

En tvättäkta lantis
En tvättäkta lantis Bild: DR säsong 11

Danska lantisen Frank är tillbaka med en ny säsong. Det är sommar och Frank är upptagen med att underhålla husen. Bland annat skall ny kalk läggas på kastanjegården och som vanligt tar Frank inga genvägar.

Kalken har Frank fixat själv och det gäller att blanda rätt för bästa resultat och i det första programmet får Frank också för sig att kalka lite skinka när han ändå är igång.

Ett annat projekt är grovköket där väggar och golv nu är klara - men ännu är det inte klart att tas i bruk. Dessutom lägger Frank grunden för ett nytt megaprojekt - ett helt nytt bostadshus där gamla material möter ny byggnadsstandard. När säsongen inleds har Frank inte kommit längre än till grunden men trots det är husets ”kylskåp” redan på plats.

En tvättäkta lantis (Bonderøven / Säsong 11)
Yle Fem onsdagar kl. 19.00, seriestart 22.10.2014 (repris torsdagar)
10 avsnitt
30 dagar på Arenan

Produktion: DR / Nordvision

Innehåll i programmen i säsong 11:
Avsnitt 1
Nu får man äntligen använda kalken från kalkbränningen och det nya matförrådet börjar vara klart. Frank börjar också bygga på storstugan, vilket bevittnas av en ny kull kattungar.
Avsnitt 2
På den nya husbyggplatsen får Frank hjälp av sina vänner och vid matbordet hör man nu både danska, norska och svenska. Frank bjuder på sitt eget bryggda öl och de två nya lantgrisarna intar gräsplanen.
Avsnitt 3
Husbygget fortskrider i gassande sol. Hurdana bjälkar använder Frank och hur många behövs det? Senare på kvällen får man njuta av god musik.
Avsnitt 4
Husbygget på Kastanjegården står inför taklagsöl och då bjuds det på grisstek, Frank har en överraskning för sina byggkumpaner vilket rör även de mest garvade männen till tårar.
Avsnitt 5
På Franks byggplats bränns det murstenar och rensas takrännor och från åkern körs kornet hem. Nu fälls alla skuggande träd då taket skall förses med solpaneler.
Avsnitt 6
Frank demonstrerar för sina afrikanska gäster hur man slår säden med lie. Lekstugan får halmtak medan storstugan får solpaneler. Arbetet på nybygget fortsätter också.
Avsnitt 7
Frank tar i bruk solpanelerna och de gamla fönsterglasen används pånytt i det nya huset. Men för det behövs en glasmästare. Hurdant tak skall det nya huset månne få?
Avsnitt 8
Takläggningen fortsätter och från växthuset samlas tomatfrön för nästa års sådd. Frank åker till Väst-Jylland för att lära sig klippa får.
Avsnitt 9
Nu skall korsvirkeshuset rappas men det blir också tid för att laga en ugglegren.
Avsnitt 10
Frank har byggt en äppelpress, men någon borde plocka äpplena först. Det finns också mycket annat att göra och när man äntligen kommer igång med pressandet av äppelsaft ligger det redan vinter i luften.