Hoppa till huvudinnehåll

Jubilerande hästshow i ny skrud

Förberedelserna för Horse Showen är igång i Helsingfors Ishall.
Helsingfors ishall är skådeplats för årets Helsinki International Horse Show, efter sexton år i Bölearenan. Förberedelserna för Horse Showen är igång i Helsingfors Ishall. Bild: Yle helsingfors ishall

Årets upplaga av Helsinki International Horse Show för med sig en hel del spänning, inte bara i manegen utan även runt omkring. Showen har flyttat till nytt ställe och firar dessutom jubileum.

De senaste åren har Helsinki International Horse Show ordnats i Bölearenan, men nu blev arrangörerna tvungna att tänka om. Tom Biaudet, en av hjärnorna bakom showen, menar ändå att det inte var någon stor dramatik bakom beslutet att flytta.

- Den gamla hallen kunde inte garantera våra datum fem år framåt. Vi måste kunna slå fast alla datum för fem år i taget enligt direktiv från Internationella ridförbundet, så vi kunde helt enkelt inte stanna i Bölearenan.

Tom Biaudet
Tom Biaudet Tom Biaudet Bild: Yle / Ted Urho tom biaudet

Ny plats, nya rutiner

Ett nytt ställe innebär en hel del utmaningar, Biaudet menar att det är som att börja om från början. Man måste planera allt från var avfallskärl ska stå och var människor ska sitta till var hästarna ska gå och var hindren ska ställas. Å andra sidan betyder en flytt också att det finns en möjlighet till förnyelse, vilket Biaudet ser som det stora positiva i årets arrangemang.

Årets evenemang är speciellt också i andra avseenden, det är nämligen ett jubileumsår.

- Det är trettionde gången vi ordnar Helsinki International Horse Show, så vi har satsat lite extra på underhållning med finska sångarstjärnor och en trollkonstnär. Dessutom lyfter vi fram en finsk uppfinning som vunnit mycket popularitet utomlands, nämligen dressyrduellen, berättar Biaudet entusiastiskt.

Toppryttarna kommer gärna till Helsingfors

Då det gäller sport på hög nivå, så kan det ibland vara svårt att locka de största stjärnorna till olika tävlingar, men det problemet har inte Helsinki International Horse Show.

- Nuförtiden är det inte alls svårt att få hit stjärnorna, vi har inte behövt köra med någon lobbningskampanj, men vi har ändå över hälften av världens toppryttare på plats. Vi får snarare tacka nej då folk frågar om de får vara med. Det beror närmast på att vi sköter bra om deltagarna. Förutom den långa resan ska evenemanget vara trevligt och lätt för hästar och ryttare, slår Biaudet fast.

Läs också:
Horse Show-veckan inleddes i Helsingfors
Horse Show flyttar - Yle sänder

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen