Hoppa till huvudinnehåll

"Kanäs en stor förlustaffär"

Oljedepån i Kanäs, Nykarleby
Bergrummen i Kanäs. Oljedepån i Kanäs, Nykarleby Bild: Yle oljedepå

Oljelagret vid Kanäs i Nykarleby ska få en ny framtidsplan och därför tillsattes en arbetsgrupp i måndags. Jan-Erik Frostdahl ser ingen framtid för oljehamnen utan stora investeringar och ett bostadsområde blir en dyr affär för staden. Men planerna på att lagra kärnavfall i bergsrummen har Frostdahl slagit ur hågen.

Stadsfullmäktigtledamot Jan-Erik Frostdahl (SFP), som också är styrelseordförande för Nykarleby Kraftverk har tidigare lagt in en motion om att att staden skulle utreda en kärnkraftsetablering på området.

Jan-Erik Frostdahl Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist frostdahl
- Det är onödigt att lägga sin energi på det, det skulle bli att kriga med alla, säger Frostdahl. Även om deponering av kärnavfall är det enda som skulle vara direkt vinstbringande, enligt Frostdahl.

Och angående Fennovoima säger Frostdahl att kärnkraftverket kommer att byggas och att det finns färdiga planer för slutdeponin men de planerna innefattar inte Kanäs.

- Mera kan jag inte säga om detta i det här skedet, säger Frostdahl.

En stor förlustaffär

Frostdahl säger att investeringar på 300 000 euro krävs om Kanäs ska fungera som oljehamn. Och även om depån står tom kommer den att kosta 100 000 till 150 000 per år. Man kan inte stänga ner depån utan underhåll när det finns olja i bergväggarna.

- Att hålla hamnen trafikerbar dag och natt och även vintertid skulle enligt de beräkningar jag sett kosta 300 000 euro. Och farleden är för grund. Den summan får staden i så fall betala. Staten kommer inte att skjuta till pengar eftersom det finns tillräckligt med hamnar längs österbottniska kusten, säger Frostdahl.

Frostdahl säger att det är glädjande att Nordic Storage inte förvarat olja under kontraktstiden. Den gamla tekniska utrustning skulle inte tåla sådana belastningar och enligt hyresavtalet står staden för reparationer och service.

Att bygga ett bostadsområde i Kanäs är även en dålig affär enligt Frostdahl när det inte finns någon utbyggd infrastruktur.

Så vad fick då Nykarleby stad för 1,2 miljoner?

- Det kostade mera. 1,2 miljoner plus ränta. Staden fick skogsområden och fritidstomter. Det var en stor förlustaffär, säger Frostdahl.

Läs också:

Oljeinkomsterna sinar i Nykarleby
Kärnkraft blev ett hjärnspöke för Kanäs

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten