Hoppa till huvudinnehåll

Alltför många kockar i tåginfosoppan

Tågtidtabell visar förseningar
Tågtidtabellen visar att tågen är försenade. Tågtidtabell visar förseningar Bild: Yle/ Nina Wessberg tågtider

De senaste dagarnas strul med försenade eller till och med helt uteblivna tåg har orsakat stor irritation hos resenärer på kustbanan. Den bristfälliga informationen verkar vara det mest irriterande för tågresenärerna. Orsaken är den bristande kommunikationen mellan berörda parter.


Tågens ankomst- eller avgångstider är bristfälliga eller saknas helt. Skyltarna på perrongerna ägs av Trafikverket som ger order om hur och när tågen ska köras. Trafikledningen, det vill säga Finrail, som ägs av Trafikverket ska informera resenärerna på perrongen. I tågen eller de ersättande bussarna ligger informationsansvaret hos VR.

Kommunikationen mellan de tre organisationerna som är inblandade i tågtrafiksarrangemangen löper helt enkelt inte. Det medger också Atte Kanerva. Han är enhetschef för tågtrafikledningen på Trafikverket.

- Saker och ting kan ske snabbt och då vi nästan enbart är beroende av telefonförbindelser, hänger inte alla alltid med. Det händer att vi inte vet när eller varifrån till exempel de ersättande bussarna avgår. Då har vi svårt att informera, förklarar Kanerva.

Just den bristande eller helt uteblivna informationen irriterar pendlarna. Karisbon Jonna Sahala som har pendlat i flera års tid mellan Karis och Helsingfors vet att tågtrafiken inte har fungerat särskilt väl under de senaste åren.

- Jag är nog ändå mest irriterad över att man inte vet när tåget kommer. Det är därför också svårt att veta när man ska börja ta kontakt och berätta att man blir försenad från ett möte eller jobbet, säger hon.

Samåkning till Helsingfors

Hon tycker att man med dagens teknologi borde kunna organsera informationen bättre. Jonna Sahala tycker att situationen är ohållbar.

- Ibland har jag funderat om jag är tvungen att ta det första tåget, för att sedan vara i Helsingfors om 2-3 timmar och hinna med allt vad jag planerat för min arbetsdag. Men, så kan man knappast ha en arbetsdag, säger hon.

Det har hänt att pendlare talat ihop sig på perrongen och samåkt till Helsingfors eller Kyrkslätt.

Enhetschef Atte Kanerva säger att VR och Trafikverket nog jobbar för att förbättra kommunikationen.

- Vi jobbar för att förbättra den elektroniska informationsöverföringen. Vi har också en arbetsgrupp som länge jobbat med de här frågorna. Vi samlas regelbundet, analyserar problem och jobbar för att hitta lösningar, säger Atte Kanerva.

På VR uppger man att från och med måndag 27.10 ersätts inte längre några som helst tågturer med bussar. Då ska banarbetena som orsakat många förseningar vara klara.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland