Hoppa till huvudinnehåll

Bokmässan for dummies

Böcker.
Böcker. Bild: Mässcentrum / Markku Ojala bokmässa

Bokmässan har kickat igång i Helsingfors. Bokbloggaren Jessica Andersin hjälper dig att klara av mässvimlet. Hur undviker du svartklädda kulturtanter, vilken dag ska du satsa på och hur lyckas du ta en selfie med Mark Levengood?

Det känns som om hela Nyland samlas när det är bokmässa i Helsingfors. Det finns ändå de som aldrig satt sin fot där, som Muffe på webbredaktionen till exempel. Hon älskar att läsa men är nöjd med att skaffa sina böcker från en bokhandel eller låna dem på biblioteket. Hon kontaktade experten, bokbloggaren och läslusen Jessica Andersin för att få veta mera om mässan och vad som egentligen händer där.

I år uppträder 180 författare, redaktörer, forskare, illustratörer, skådespelare, kulturarbetare, journalister och andra experter i 117 svenska programpunkter på Edith Södergran- och Tottiscenen. Det finns också massvis med program på finska. Jessica, hjälp oss hitta rätt i massan!

Hur ska man förbereda sig inför mässan?

Jessica tipsar om intressanta programpunkter

Torsdag
- Kustantamon kulisseissa. Aino, 13.00 (på finska)
-Närhelst hon kommer. Edith Södergran, 16.00

Fredag
- Fantasy = verklighetsflykt? Edith Södergran, 11.00
- Tove Jansson 100 år. Vägen från Mumindalen, Edith Södergran, 15.00
- Basses bästa. Edith Södergran, 17.30
- Ankkamestari Don Rosa. Aleksis Kivi, 17.30 (på finska/engelska)

Lördag
- Miten tullaan kirjailijaksi? Aino, 13.00 (på finska)
- E-kirjan lukijat Suomessa - paneelikeskustelu. Kullervo, 13.00 (på finska)
- Äkta kärlek? Edith Södergran, 16.30

Söndag
- Österbotten: alla berättelsers moder. Edith Södergran 12.30
- Maresi. Louhi, 16.30 (på finska)

HBL och Akademen har program helt eller delvis på svenska, det står inte i programmet men nog i deras montrar!

Kolla alla Jessicas programtips på hennes blogg.

Klädsel
Klä dig lager på lager! Jag vet att det låter som något dina föräldrar sade på skolmorgnar, men faktum är att den stora bunkern till mässhall varierar från arktiska vinande vindar till tropiskt Copacabana-mys. Svart är ju kulturens färg, men allt funkar!

Näring och attiraljer
Choko, nötter, vattenflaska och värkmedicin kan vara bra att ha. Liksom en laddad smarttelefon när du ska instagramma alla kändisar du ser. Det ordnas matmässa i hallen brevid så ta en sväng dit när du känner dig svag.

Planering och orientering
Kolla igenom programmet på förhand, men var också beredd på att du inte kommer att hinna eller orka med allt. Kanske för att du fastnar snackandes med Mark Levengood om hur Finland ju egentligen är så mycket bättre än Sverige.
Om du går vilse så kolla upp i taket, de största montrarna och scenerna har banderoller också i taket, de är bra som fasta punkter om du finner dig irrandes i en cirkel!

Vad händer egentligen på scenerna? Vad gör förtfattarna där? Läser högt ur sina böcker?

Vad de gör beror främst på personen som intervjuar dem, oftast är det frågor om den nyaste boken och deras författarskap (dock utan spoilers - för det mesta. Minns att en finsk intervjuare en gång började tala om sjätte boken i en serie han läst på originalspråk även om författaren intervjuades om bok nummer två. Det är inte okej!). Roligast är det kanske om det handlar om något mer specifikt tema än bara själva boken, eller om det är flera författare på scen. Sällan läser de upp något, i så fall bara något kort stycke.

Vilka är de intressantaste namnen?

Nog för att jag främst läser böcker med mycket text numera, men Kalle Anka-tecknaren Don Rosa kommer dit igen, naaw!

Om man vill träffa Mark Levengood, var ska man leta efter honom? Tror du man kan få en selfie med honom?

En idé kan ju vara att sätta sig längst fram i publiken alla de gånger han uppträder, då lägger han säkert märke till dig. Han är förvisso en väldigt upptagen man, men å andra sidan även väldigt förtjust i social media, så vill i alla fall tro att han är pro-selfie.

Vilken är den ultimata tiden på dagen att besöka bokmässan?

Det beror på vad man är ute efter. På lördagen känns det som det är mest program och framför allt deckarfantaster rekommenderas gå dit då. Å andra sidan är det också den dagen som mest folk åker dit. Men då riskerar du inte att bli omkullsprungen av skolklasser som på torsdag och fredag. De flesta dagarna finns det något för alla, finkamma programmet!

På foton ser det trångt ut, är det konstant trängsel?

På torsdag och fredag känns gångarna förunderligt breda. Tro mig det behövs när helgen kommer! Mest trängsel är det ändå kring mitten med de största scenerna, förlagen och bokhandlarna, det kan vara bra att leta upp alternativa rutter längs kanterna, vem vet, kanske du hittar något helt fantastiskt även där?

Kan man köpa böcker? Är de billigare på mässan?

Du kan definitivt köpa böcker! De stora bokhandlarna och förlagen brukar ha rabatterade priser (t.ex. -20 %), så det kan löna sig att ta med en kompis eller familjemedlem som bär på alla dina inköp. Förvänta dig ändå inga tvåeuros böcker - förutom på antkvariatdelen där du hittar allt från gamla Kalle Ankor till Gutenbergs Bibel (typ).

Fördelen med att shoppa på bokmässan är att du ofta kan få boken signerad, det är ju alltid lite trevligt. Om du säger något snällt åt författaren kanske hen dessutom skriver något sympatiskt tillbaka i din bok.

Kontanter är bra att ha, men de flesta större montrar tar de vanliga korten.

Måste man vara social när hela ankdammen samlas på den svenskspråkiga avdelningen? Tänk om man bara vill koncentrera sig på böcker?

Bokmässor är kulturtanternas mecka, resten av året sitter de på sin kammare och läser sina böcker men nu får de komma ut och lufta på sig. Mycket "morjens morjens" med andra ord, men å andra sidan kanske de är så glada över att ses och prata om de böcker de läst sedan förra året att du kanske klarar av att smyga bakom de dignande bokborden och undvika kontakt.

Ifall du inte kan närvara på mässan så kan du följa livestreamen från Edith Södergran-scenen på Arenan.