Hoppa till huvudinnehåll

Dags för bokmässa i Helsingfors

Mellan den 23 och 26 oktober fylls Mässhallen i Helsingfors av böcker när den 14:e upplagan av bokmässan slår upp sina dörrar. Temaland i år är Italien, men på plats finns givetvis en hel del finlandssvenska och nordiska författare.

De finlandssvenska scenerna

Enligt programchef Agneta Rahikainen avspeglar programmet på Edith Södergran -scenen och Totti -scenen givetvis utbudet på de finlandssvenska bokförlagen, men vid sidan av aktuell bokutgivning strävar man också efter att ta fasta på aktuella debattämnen såsom Ukraina-konflikten, om feminism som ett verktyg mot fascism och kulturjournalistikens roll i dagens samhälle.

Bokmässan i Helsingfors är utan tvekan årets största litterära evenemang också på svenska i vårt land, och i år uppträder 180 författare, redaktörer, forskare, illustratörer, skådespelare, kulturarbetare, journalister och andra experter i 117 svenska programpunkter på de två s.k. finlandssvenska scenerna.

Programmet på Edith Södergran-scenen streamas live på Yles Arena under alla mässdagar.

Allt som allt arrangeras program på 13 scener och listan över uppträdanden uppgår till 1 100. Vid sidan av de inhemska författarna gästar drygt 60 utländska författare mässan, bland dem kommer många från Sverige.

Italien bjuder på serier och historia

Årets temaland Italien bjuder på en djupdykning i de italienska seriernas historia, ungdomsböcker, matlitteratur och antikens historia. En stark betoning läggs även på skönlitteratur och facklitteratur.

Cristina De Stefano, italiensk författare bosatt i Paris, ordinarie kolumnist på italienska Elle och proffs inom förlagsbranschen, kommer till Helsingfors Bokmässa för att berätta om sin biografi över Oriana Fallaci, en av de mest framstående journalisterna under 1900-talet. Boken toppade hösten 2013 statistiken över antalet sålda böcker i Italien.

På bokmässan kan man också bekanta sig med allt från antikens Rom till moderna landskap och från den italienska kokkonstens klassiker ”La scienza in cucina e l’Arte di mangiare bene” av Pellegrino Artusi, utgiven på 1800-talet, till dagens kokböcker. I fokus står växelverkan mellan italiensk och finsk litteratur, som ett exempel kan nämnas Kalevala och översättningen av den till italienska.

Experter från Italien och Finland leder mässbesökarna in på en av de viktigaste representanterna för italiensk seriekultur, den nyligen bortgångne Sergio Bonelli och hans legendariska seriefigur Tex Willer.

På mässan presenteras även en annan favorit bland finska läsare, nämligen Corto Maltese och figurens skapare, Hugo Pratt.

Gamla böcker lockar samlare

Mer än 50 bokhandlare deltar i avdelningen för antikvariska böcker. Den antikvariatiska mässavdelningen har ökat i popularitet år för år, och i år kan mässbesökarna också ta med egna böcker för gratis utvärdering på Finska Antikvariatsföreningens monter på lördag och söndag.

I samband med bokmässan arrangeras dessutom Vin, mat & ett gott liv-mässan och Helsingfors Musikmässa.

På Bokmässan delas också ut en hel del priser, bl.a. Svenska Yles litteraturpris (fredag kl. 17), Av kärlek till boken-priset och Årets kristna bok.

Följ bokmässan på Yle Arenan här - se program!

Mer från programmet